Komentář Jany Havligerové: Hrr na Babiše

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Premiér Andrej Babiš (ANO) Zdroj: Reuters

Premiér Andrej Babiš (ANO)
Premiér Andrej Babiš (ANO)
Agrofert
Evropská komise
5
Fotogalerie

Holding Agrofert nemá nárok na zemědělské dotace z fondů Evropské unie, firmu dál ovládá premiér Andrej Babiš, tím pádem je ve střetu zájmů a na peníze může zapomenout. Takový má být podle serveru Neovlivní.cz závěr dalšího auditu, který je na cestě z Bruselu do Prahy.

České úřady, konkrétně ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond v první reakci odmítly, že už by zprávu obdržely, předseda vlády střet zájmů popírá, podnik přece vložil do svěřenských fondů. Tak jaképak copak. Babiš prostě v žádném konfliktu zájmů není a svou funkci neopustí. Samozřejmě také předpokládá, že Česko se bude proti nesmyslnému vykládání českého práva Bruselem bránit i nadále.

Bez ohledu na to, jestli je, či není druhý audit hotový a jestli doputoval, či ještě nedoputoval do Česka, bylo by s podivem, kdyby obsahoval jiný závěr než audit první. Ten dorazil loni v prosinci a týkal se čerpání peněz ze strukturálních fondů EU. Nařízení Evropské komise popisuje konflikt zájmů šířeji než český zákon. Bylo by velmi překvapivé, kdyby „urputné hovado“, jak premiér sám sebe nazval, reagovalo jinak, než je obvyklé.

Tuzemské úředníky čeká boj o peníze daňových poplatníků. Postih z Bruselu kvůli dotacím neoprávněně přiznaným Agrofertu přijde, otázka spíše zní, jak tvrdý bude a kdy se o něm definitivně rozhodne. Bude to na dlouhé lokte, verdikt nemusí padnout ani letos. Stále platí, že Česko se může proti komisařům odvolat k Evropskému soudnímu dvoru.

Česká státní správa jde zatím premiérovi na ruku, z národní kasy Agrofert čerpá subvence vesele dál. Úplně bezstarostná jízda to ale není. Na základě trestního oznámení Pirátů se vyplácením dotací pro Agrofert zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu, k premiérovu střetu zájmu řekne své i Ústavní soud. Očekává se, že by v polovině letošního roku mohl rozhodnout o prezidentské stížnosti na takzvaný lex Babiš. Do jaké míry to vše ohrozí financování holdingu, šéfovi kabinetu jistě nebude lhostejné.

Premiérův střet zájmů je bezpochyby vážná a ostudná záležitost. Přesto by opoziční strany neměly na politicky vděčné téma spoléhat. Jak ukazují průzkumy, s voliči příliš nehýbá. Vzestupy a poklesy preferencí se dlouhodobě pohybují na úrovni statistické chyby. Opozičníci by měli přemýšlet především o tom, čím lidi oslovit. Zvlášť to platí pro letošní krajské volby. Byly roky, kdy celostátní náměty na voliče zabíraly, univerzální recept na vítězství to ale není. Pokud se v politice nenajde silnější podnět než hrr na Babiše, nic se v ní nezmění.