Babiš dál ovládá Agrofert a je ve střetu zájmů, uvedl i druhý audit Evropské komise

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Premiér Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)
Evropská komise
Agrofert
4
Fotogalerie

Audit Evropské komise k zemědělským dotacím konstatuje, že premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů a dál ovládá holding Agrofert, napsal s odvoláním na důvěryhodné zdroje server Neovlivní.cz. Firma tak nemá nárok na dotace z Evropské unie. Ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) uvedly, že zatím finální zprávu Evropské komise k auditu nemají. Mají pouze materiály pro dvoustranné jednání, které je plánováno na konec ledna. Babiš znovu odmítl, že by byl ve střetu zájmů a že by Česku hrozilo vracení evropských peněz.

Podle serveru poslala Evropská komise do Prahy šest kopií konečné verze auditní zprávy. "I tato finální zpráva konstatuje, že se český premiér zbavil Agrofertu jen naoko a nadále jej ovládá. Audit proto potvrdil, že je Andrej Babiš ve střetu zájmů. Agrofert tedy nemá nárok na zemědělské dotace z unijních fondů," citoval server důvěryhodný zdroj, jehož předchozí informace k unijním dokumentům se ukázaly jako přesné.

"Máme konzultace 28. ledna letošního roku, teprve potom dojde k nějaké závěrečné zprávě, v tuto chvíli nemám informace. Audit probíhá, takže já se k němu vůbec nechci vyjadřovat. Je to záležitost Státního zemědělského intervenčního fondu," řekl před pondělním jednáním vlády ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Mluvčí ministerstva ani SZIF nechtěly situaci dále komentovat, podle nich se záležitost ještě prošetřuje.

Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky ani firma nemá žádné informace, v médiích se podle něj objevují jenom nepodložené spekulace. Hanzelka trvá na tom, že koncern, který do února 2017 před vložením do svěřenských fondů vlastnil Babiš, postupoval podle zákonů.

Také Babiš uvedl, že žádné informace o auditní zprávě nemá. "Platí, že jsem zcela vyhověl českému zákonu lex Babiš, který byl účelově přijat jen kvůli mojí osobě. Proto nejsem a ani nemůžu být v žádném střetu zájmů," uvedl premiér. "Nové závěry neznám, ale předpokládám, že Česká republika se bude proti nesmyslnému vykládání českého práva Bruselem bránit i nadále. A úspěšně. O žádné peníze tak určitě nepřijdeme," doplnil.

Podle opozice je Babišův střet zájmů jasný. Šéfové opozičních stran v reakci na výsledky auditu zdůrazňovali, že je nutné zabránit tomu, aby dotace pro koncern Agrofert nakonec platili čeští občané z daní.

Střet zájmů u premiéra konstatoval i předchozí audit Evropské komise, který se týkal dotací ze strukturálních fondů EU. Babiš má podle závěrů auditorů přímý i nepřímý vliv na svěřenské fondy, do kterých vložil svou firmu Agrofert. Auditoři to dovozují z toho, jak definoval cíle fondů, vybral správce fondu, které navíc může odvolat, a toho, že je takzvanou obmyšlenou osobou a může mít z fondů užitek.

Zájem na hospodářském úspěchu Agrofertu podle auditorů ovlivnil nestrannost Babišova rozhodování, protože jako předseda vlády, ministr financí či předseda Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy rozhodoval o záležitostech týkajících se unijních fondů, které měly dopad na Agrofert.