Komentář Jany Havligerové: Jak na volby? Poradí sám prezident

Zeman na sjezdu SPD

Zeman na sjezdu SPD Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman.
Jmenování Babišovy menšinové vlády: Premiér s prezidentem Zemanem
3
Fotogalerie

Necelý týden před začátkem prvního kola druhé přímé volby prezidenta republiky se debaty – soukromé i veřejné – začínají vyvíjet, jako by už bylo rozhodnuto. Jasným favoritem volby je Miloš Zeman, který by měl přinejmenším postoupit do druhého kola z prvního místa.

Jeho nejpravděpodobnějším soupeřem ve druhém kole pak bude bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Říkají to průzkumy. A voliči, soudě podle vyslechnutých debat, se s tím začínají smiřovat jako s hotovým faktem.

Málo není ani těch, kteří se kvůli tomu chystají druhé kolo volby takříkajíc zabalit. Prezidentští kandidáti sice poslední týden kampaně stráví různými debatami, ale málo platné, sólo bude mít pouze Zeman. V přímém televizním přenosu s neomezeným prostorem zítra vystoupí v Poslanecké sněmovně. Kampaň nevede, ale „velkolepé“ finále má vlastně zaručené. Ať už svým proslovem Babišovu vládu, která bude poslance žádat o důvěru, podpoří přímo či nepřímo, může očekávat, že premiér na oplátku doporučí voličům ANO, aby o víkendu hodili hlas Zemanovi. Famózní načasování.

Přesto stále platí, že i voliči mají téměř týden na to, aby ještě jednou zvážili nebo se konečně rozhodli, koho z devíti prezidentských kandidátů v přímé volbě vyberou. Klidně se přitom mohou řídit doporučením stávající hlavy státu. Prezident jim v neděli na Frekvenci 1 doporučil, aby se rozhodovali podle toho, co jednotliví kandidáti udělali pro zemi: „Volte, koho chcete. Ale volte na základě toho, jakou práci kandidáti odvedli pro Českou republiku. Co je za nimi, nikoliv co vám slibují.“ Tak pravil Miloš Zeman.

Ne u všech je to jednoduše zjistitelné, ne každý z kandidátů má za sebou silný životní příběh. Činy současného prezidenta, který se o funkci nejvyššího ústavního činitele znovu uchází, ovšem máme v čerstvé paměti. Takže se zkusme řídit jeho radou.

Zřejmě nejviditelnější je hlava státu díky soustavné péči, s níž se věnuje zahraniční politice. V kostce to znamená přezíravý postoj ke vztahům Česka s Evropskou unií a Severoatlantickou aliancí. A naopak nekritické lichocení Putinovu Rusku a komunistické Číně. Pokud jde o domácí scénu, hlavním Zemanovým počinem, ač si to mnozí voliči neuvědomují, je ignorování Ústavy České republiky, respektive její svévolný výklad balancující na hraně možného. Systematickou snahu, s jakou Zeman ničí sociální demokracii, lze označit přímo za prezidentské hobby.

Miloš Zeman je politik. Se vším všudy. I proto se kritizuje poněkud snadněji než kandidáti bez podobné minulosti. Zvláště když ti řekněme „občanští“ se vyslovení jasných politických názorů po celou dobu kampaně spíše vyhýbali. Nicméně o kritéria, která by měli lidé při volbě hlavy státu zvažovat, si řekl současný prezident sám. Takže ať každý volí, koho chce. S důkladným zvážením toho, jak by měla politika Pražského hradu vypadat. S vědomím, že méně je někdy více. A také s tím, že druhé kolo volby není jenom zbytečný luxus.