Komentář Martina Čabana: Babišův projekt přežil. Těsně

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Pro premiéra v demisi Andreje Babiše to byl veskrze úspěšný víkend. V pátek sociální demokraté rozhodli, že se vrátí k jednání o koaliční vládě s hnutím ANO. V sobotu si komunisté zvolili na svém sjezdu vedení – a střídalo se jen na pozicích řadových místopředsedů.

V čele KSČM zůstal Vojtěch Filip, s nímž je Babiš už na spoustě věcí domluvený a který dál půjde za svým jediným cílem – vytřískat z volebního minima mocenské maximum. Však také Babiš na chvíli úplně zapomněl vyprávět svůj příběh o tom, že s komunisty, o jejichž demokratičnosti vyslovil silné pochyby dokonce i prezident Zeman, jedná jenom v nejvyšší nouzi.

Vojtěchu Filipovi na Twitteru srdečně pogratuloval ke zvolení a napsal, že se na další vládní jednání s KSČM těší. Inu proti gustu...

I když jsou oba víkendové výsledky nezpochybnitelné, bylo by chybou přehlédnout, že byly oba velmi těsné. Jediný hlas v 26členném předsednictvu ČSSD mohl rozhodnout o tom, že ČSSD zatroubí ústup do opozice a Babišův vládní projekt bude ve psí.

A několik málo hlasů mezi třemi stovkami delegátů sjezdu KSČM mohlo rozhodnout o tom, že šéfem komunistů bude ortodoxní leninista Josef Skála, s níž by se Babišovi jednalo výrazně hůř než s pragmatikem Filipem

Budiž, komunisty má teď Babiš jakž takž jisté. Jakkoli je partaj zjevně rozdělená, se stranickou disciplínou a respektem k rozhodnutí kolektivních orgánů komunisté obvykle problémy nemívají.

Úplně jiná písnička je ovšem ČSSD. Je pravda, že strana si svým chvilkovým trucem vymohla nabídku ministerstva vnitra, což je nepochybně úspěch oranžových vyjednávačů.

Jenže ve hře je více faktorů. Babišovu tlaku podlehl šéf GIBS Michal Murín a podle neoficiálních informací si Babiš chce ještě před nástupem ČSSD na vnitro vybrat nového policejního prezidenta, protože tomu současnému nabídne post v diplomatických službách. Třeba jsou to drby, oficiální místa to popírají, ale pokud by se Babišovi taková rošáda skutečně povedla, bude socialistům celé vnitro houby platné. 

Nejdůležitějším problémem, který oranžovému ministrovi pod trestně stíhaným premiérem zbude k řešení, bude oboustranný potisk volebních lístků. Celý příběh o potřebě ohlídat nezávislé prošetření Babišových kauz bude v troskách a socialisté budou za šašky.

Velká část ČSSD navíc zůstává k dalším jednáním s Babišem skeptická. Pro mnoho členů předsednictva už je dnes Babiš v čele vlády jednoduše nepřijatelný. A lze-li soudit z nálad na posledním oranžovém sjezdu, platí to i pro mnoho řadových členů. Vedení strany to dobře ví a bude opatrné.

Výsledek dalších jednání stejně jako stranického referenda, které bude muset posvětit případný vstup socialistů do vlády, je všechno, jen ne jistý.

Premiérovi v demisi se tedy mohlo po víkendu ulevit, že jeho vládní projekt přežil. O moc pevnější půdu pod nohama ale Babiš ve svých dalších jednáních nemá a vládě s důvěrou nejsme o nic blíže.