Zeman porušil prezidentskou přísahu už po pár minutách, vysvětluje Němcová odchod ze sálu

Miroslava Němcová

Miroslava Němcová Zdroj: ctk

Miroslava Němcová
Miroslava Němcová
Miroslava Němcová
Miroslava Němcová
Miroslava Němcová
10
Fotogalerie

Poslankyně ODS Miroslava Němcová byla první z několika poslanců a senátorů, kteří odešli uprostřed inauguračního projevu staronového prezidenta Miloše Zemana. Odchodem politici údajně reagovali na prezidentova slova, kde silně kritizoval tuzemská média. Podle Němcové porušil prezident svou právě složenou přísahu hned v prvním projevu.

Před chvílí jste odešla uprostřed prezidentova projevu z Vladislavského sálu. Z jakého to bylo důvodu?

Bylo to z důvodu evidentního porušení prezidentské přísahy. Po pár minutách, co ji pan prezident složil, okamžitě udělal vše, co s ní bylo v rozporu. Slíbil, že bude jednat v zájmu všeho lidu a najednou začal rozdělovat politické strany, vymezovat se proti politickým stranám, vymezovat se proti části hospodářských subjektů.

A přitom nezmínil, že premiér Andrej Babiš je vyšetřován pro závažnou trestnou činnost. Nezmínil, že ve svém okolí má poradce Nejedlého, jehož minulost je velmi temná. Nezmínil, že jeho čínský poradce Jie Ťien-ming je vyšetřován pro korupci v Číně.

Spolu s kolegy jste odešla po kritice České televize.

Ano, závěrečným momentem byl útok na svobodná média. Ve spolupráci s Andrejem Babišem, Tomiem Okamurou a Vojtěchem Filipem tím chce zajistit odtržení od polistopadového vývoje, tedy ukončení normálního demokratického provozu v zemi a přechod k nějaké oligarchii, kterou budou mít v ruce tito čtyři pánové.

Prezident Zeman se ale silně vymezoval vůči novinářům už před pěti lety. Čekala jste, že to tentokrát bude jiné?

Já jsem tam šla s tím, že se pokusím splnit svou povinnost, protože je to společná schůze sněmovny a Senátu. Ale také jsem si řekla, že něco nemusím. A toto byla jediná forma protestu, protože tam nemohu vystoupit a nemohu říct, s čím nesouhlasím. Jediným způsobem, jak dát najevo, že s tím nesouhlasím, bylo odejít.

Už z úst Tomia Okamury jsme zaznamenali výpady proti Českému rozhlasu i České televizi. Z úst Andreje Babiše jsme slyšeli, jak mluvil o některých reportérech České televize velmi závažným způsobem. A teď to slyšíme od prezidenta republiky.

On sliboval v předvolební kampani, že se polepší, že bude dělat něco jinak. Mně bylo jasné, že jsou to jenom předvolební řeči. Teď se mnou ale trhl očividný rozpor v tom, na co přísahal a jak to okamžitě v prvním projevu ve všech těch základních parametrech porušil. To byla křivá přísaha.

Řekla jste si po odchodu něco s poslanci a senátory, kteří také sál opustili?

Já jsem akorát potkala jednoho kolegu senátora. Jenom jsme pokrčili rameny, moc nám do řeči nebylo. Potřebovala jsem být sama se sebou, tak jsem šla pryč.

Prezidentský slib
„Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."