Marek Schwarzmann: Lidová slovesnost

Pohádka. Snaha vymoci zpět bankovní poplatky začíná vzdáleně připomínat oblíbenou dětskou pohádku o slepičce a kohoutkovi. Skořápkou (poplatkem) dusícímu se kohoutkovi (klientovi) se v novodobém provedení dětského šlágru snaží pomoci slepička (iniciativy), která se zběsile snaží běhat od studánky ke švadleně, ševci, prasátku nebo krávě (finančnímu arbitru i obvodním soudům).

Vzhledem k tomu, že na její požadavky a prosby jednotliví oslovení doposud nereagovali příliš kladně (a že skóre sporu se po středečních procesech u Obvodního soudu pro Prahu 4 zastavilo na 11:1 pro banky), bude se prý muset naše nebohá slepička nakonec přece jen obrátit na vyšší moc a pěkně poprosit nebe (Ústavní soud), aby svoji rosu (usnesení) vydalo.
Autor zápisníku se ale domnívá, že slepička už dávno uspěla a kohoutek se nedusí, neboť banky začaly již na jaře agilně nabízet bezpoplatkové vedení úvěrových účtů, byť je někdy přemalovaly na prázdninové či jakkoli jinak odpočinkové varianty.

Pověst. A z širokého repertoáru lidové slovesnosti lze vybrat ještě jednu aktualitu: pamatujete si na tu pověst o kněžně Libuši, v níž říká: Vidím město veliké, jehož sláva hvězd se bude dotýkat? Při pohledu na plány, které nedávno představilo vedení Magistrátu o vybudování trasy metra D, by bylo možné tento legendární výrok rovněž pozměnit. Zněl by asi takto: Vidím město veliké, jehož dluhy hvězd se budou dotýkat.