Michal Půr: Důsledky protikorupčního tažení. Vláda přišla o nejschopnějšího ministra

Věslav Michalik ze STAN v předvolební debatě deníku E15

Věslav Michalik ze STAN v předvolební debatě deníku E15 Zdroj: Michaela Szkanderová, E15

Věslav Michalík
Věslav Michalík
Věslav Michalík
Věslav Michalík
5
Fotogalerie

Věslav Michalik nakonec nebude ministrem průmyslu. Mnozí z vás to jistě ohodnotí jako změnu, která přichází, jako skutečně odpovědný politický krok, jako férové gesto. Se vším jmenovaným lze souhlasit, ale také vidíme past, do níž jsme se v minulých letech dostali. Vyřazujeme z politické arény kádry, které neplní zvrácené představy o transparentnosti, ale zároveň mají vysokou profesní o odbornou úroveň.

V podcastu Kecy a politika Bohumila Pečinky a Petrose Michopulose to druhý jmenovaný pojmenoval poměrně pregnantně. Michalik v podstatě musel skončit, ale také tím vláda přišla o zdaleka nejschopnějšího ministra, a nyní nám budou „vládnout učitelé“. Samozřejmě to je zkratka, ale pojďme si na příkladu kandidáta hnutí STAN ukázat, v čem je problém a co je mu ve skutečnosti vyčítáno.

Pod tlak se Michalik samozřejmě dostal neobratnou komunikací, když vysvětloval, že na jeho podnikání v energetice není nic špatného. Konkrétně šlo o to, že když začal investovat do solárních elektráren, půjčila mu kyperská společnost. Před pár lety elektrárny opět prodal a koupila je zase kyperská společnost, v níž má podíl. Tohle všechno jsme si v médiích přečetli, ale také jsme se nedozvěděli, co je vlastně na těchto transakcích nelegálního. Podle všeho nic, a pokud půjdeme do hloubky, existují tři faktory, kvůli nimž Michalik padl, a podle mě ukazují na hlubší problém, jemuž čelíme.

Prostor X: Rozhovor s Věslavem Michalikem

Video placeholde
• Prostor X

PR a marketing porážející obsah

Prvním faktorem je neobratná komunikace. Nepochybně šlo dotazy novinářů vysvětlit mnohem lépe. Michalik nikdy nebyl a nikdy nebude okouzlující rétor, ale je mimo jiné velmi úspěšným starostou obce, kde je problém sehnat pozemek, protože představuje skvělé místo pro život. Nicméně dotazy novinářů nesměřovaly na něco nelegálního, opět se týkaly transparentnosti. Tedy představy, že se i obecní zastupitel musí svléknout úplně do naha, pokud chce působit v politice. Pokud to ještě nevíte, tak přesně toto je jednou z největších překážek, proč schopní lidé nechtějí jít do politiky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!