Zápisník Jany Havligerové: Pestrý týden

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: čtk

Čtyři čeští nejvyšší ústavní činitelé si na Pražském hradě potvrdili, že jejich prohlášení o vztazích s Čínou bylo správné. Čínská strana si to jistě myslí také. Tak schválně, kdo – poté co byla zrušena služební cesta lidoveckého ministra zemědělství Jurečky – vycestuje do říše středu jako první?

 

Kanceláři prezidenta republiky by vznikla závažná újma, pokud by se omluvila za lživý výrok na adresu Ferdinanda Peroutky a zaplatila stotisícovou pokutu za to, že se nepodřídila pravomocnému rozsudku, řekl Nejvyšší soud. Aha, takže někdo lhát zkrátka může… No nic, oni už si lidé z Hradu závažnou újmu beztak způsobili vlastní pílí.


Premiér Bohuslav Sobotka chce ve vládě „novou krev“, a tudíž obmění svůj tým. K personálním změnám v kabinetu vyzval i koaliční partnery. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek i předseda anoistů Andrej Babiš učinit podobný krok odmítli. To je ale překvapení.


Textař Michal Horáček, bývalý majitel sázkové kanceláře Fortuna, oficiálně ohlásil prezidentskou kandidaturu. A už se sáhodlouze řeší, jestli má člověk, který vydělal majlant na sázkách, dostatečný morální kredit, aby případně usedl na Hradě. Příběhy jedinců, které Fortuna uvrhla do gamblerství, si jistě přečteme co nevidět.