ČEZ připravuje žalobu na Škodu JS kvůli ušlému zisku. Jde o miliardy

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: anna vackova E15

Daniel Beneš
Daniel Beneš
Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
9
Fotogalerie

Miliardy korun ušlého zisku bude chtít ČEZ po Škodě JS. Energetická skupina viní firmu z odstávek výroby v jaderných elektrárnách.

Spor mezi energetickou společností ČEZ a strojírenskou Škodou JS o zodpovědnost za zfušované kontroly svarů v jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín míří k soudu.

„Dokončujeme žalobu o náhradu škody, kterou podáme na Škodu JS. To se stane v řádu týdnů. Nebyli jsme schopni dohodnout se na smírném řešení. Tak ať rozhodne soud,“ vysvětluje generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Škoda JS má s ČEZ uzavřenou smlouvu na údržbu jaderných elektráren Dukovany a Temelín. Zahrnuje i kontrolu svarů na potrubích, na což si Škoda JS najímala externí firmu.

ČEZ loni zjistil, že rentgenové snímky některých svarů byly nekvalitní, navíc se na potrubí objevily praskliny a další vady, jež bylo třeba odstranit. Kvůli nim musely být dukovanské a temelínské bloky loni a letos odstaveny na mnoho týdnů. ČEZ tak za minulý rok přišel o přibližně tři miliardy korun.

V červnu ČEZ poslal Škodě JS předžalobní výzvu k úhradě ušlého zisku. „Na dopis právní kanceláře zastupující ČEZ jsme odpověděli, že Škoda JS necítí odpovědnost za vzniklou situaci. Na tomto stanovisku trváme. Celkově vnímáme tuto záležitost jako jednotlivou a izolovanou a věříme, že nebude mít dopad na naše dlouhodobé dobré vztahy s ČEZ,“ uvádí mluvčí Škody JS Jan Stolár.

Do smlouvy o údržbě na příští rok se nynější spor podle skupiny ČEZ nepromítl. Letos by obě jaderné elektrárny měly vyrobit podobně jako loni 26 terawatthodin elektřiny.

Proti rekordu z roku 2013 je to o čtyři terawatthodiny méně. Na této nevyrobené elektřině přijde ČEZ při letošní průměrné ceně 35 eur a nákladech na palivo zhruba šest eur za megawatthodinu o tři miliardy korun. Prodloužené odstávky souvisejí také s plněním podmínek pro prodloužení provozu na dukovanských blocích, což vyžaduje důkladnější a delší kontroly.

Energie vyrobená z jádraEnergie vyrobená z jádra|e15

„Od roku 2018 budeme už na standardní výrobě. Ještě příští rok se budou prověřovat některé svary, jejichž kontrola se v minulosti zanedbala, a poběží kontroly pro povolení k dalšímu provozu,“ slibuje Beneš. Plán výroby na příští rok firma teprve připravuje. Nečekané problémy v Temelíně, jako například podzimní potíže s turbínou, by se podle Beneše neměly opakovat. Kvůli kauze se svary změnil ČEZ způsob řízení divize Výroba.

Teď by mělo být jednoznačně vidět, kdo je za co zodpovědný. „Vedle toho jsme zpřísnili nezávislou kontrolu mimo divizi Výroba. Zabývali jsme se také přísnější kontrolou dodavatelského řetězce, aby se například neřetězili subdodavatelé,“ upozornil Beneš.