Zápisník Pavla Otta: Protikorupční pauza

Radek Vondráček (ANO)

Radek Vondráček (ANO) Zdroj: ČTK

Šéf Poslanecké sněmovny za ANO Radek Vondráček před svým zvolením do čela komory prohlásil, že boj s korupcí nikdy nekončí. Oceňuje ho i spolek Rekonstrukce státu. Teď však aktivisté zbystřili. Vondráček řekl, že by si protikorupční smršť zasloužila pauzu. Prý by se neměly neustále měnit zákony. Uvedl to v souvislosti s výjimkami z registru smluv pro ČEZ a Budvar, které by zachoval. Vláda je přitom pro jejich zrušení. Že by se potírání úplatkářství, střetu zájmů a klientelismu ocitlo na rozcestí?

Zasvé zřejmě vezmou i další opatření z tohoto šuplíku, kterými chtěl Sobotkův kabinet odpolitizovat státní správu. Menšinová vláda v demisi si stěžuje, že kvůli služebnímu zákonu nemůže na úřadech zaměstnávat své spolupracovníky. Pravda, o trafikách pro kamarády nepadlo ani slovo. A o tom, že pro tuto normu hlasovalo ANO v minulé koaliční sestavě, také ne. Jistě, tehdy se nedalo makat, kazili to socialisté a lidovci. Teď je situace jiná, tak se na čas zhasne.

V Česku by mohla vzniknout pravidla pro politický lobbing. Autoři materiálu schváleného vládou za něj považují soustavnou činnost spočívající v prosazování skupinových zájmů, která je legitimní součástí demokratického procesu. Ovšem odbory ani zástupci zaměstnavatelů nechtějí být na nějakém seznamu. Termín lobbista jim zjevně nevoní.