Akcie, měny & názory Františka Táborského: Plochá výnosová křivka

Ministryně financí Alena Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová Zdroj: Blesk:David Malik

Ministerstvo financí
2
Fotogalerie

V nabídce tuzemských státních dluhopisů neočekáváme pro letošek ze strany ministerstva financí žádnou zásadní změnu, spíše pokračování v nastolené strategii. Celková nabídka nových státních dluhopisů by měla být oproti dvěma předchozím rokům, které byly historicky rekordní, nižší. Nahrává tomu slabší splatnostní kalendář dříve vydaných dluhopisů, na druhou stranu však očekáváme, že státní rozpočet skončí letos v hlubším deficitu, než očekává vláda.

Ministerstvo bude letos pokračovat také v úspěšném projektu eurových dluhopisů. Letos maturuje dříve emitovaný eurobond a zároveň je splatný i cizoměnový úvěr. Podle nás tak ministerstvo bude emitovat další dluhopisy v eurech, tentokrát ale s delší splatností. Letos bude také pokračovat i projekt Dluhopisů Republiky. Ten v loňském roce zaznamenal při svém spuštění překvapivě vysoký zájem, který překonal očekávání ministerstva i naše. Letos však bude zájem nižší.

Poptávka po tuzemských dluhopisech obecně ale zůstává stále vysoká. Vyšší sazby centrální banky se zrychlující inflací udrží celou křivku na vyšších úrovních minimálně do poloviny tohoto roku. Tou dobou očekáváme desetiletý výnos na úrovni 1,80 procenta. V druhé polovině roku by pak měl s horším výkonem domácí a zahraniční ekonomiky opět klesnout. Předpokládáme, že české státní dluhopisy poslouží jako bezpečný přístav v rámci rozvíjejících se ekonomik. I nadále tak bude pokračovat vysoká poptávka po tuzemských dluhopisech, které stále nabízejí relativně vysoký výnos vůči přijatelnému riziku a vysokému ratingu země.