Akcie, měny & názory Michala Stupavského: Dolar může ještě citelně oslabit

Americký dolar

Americký dolar Zdroj: Profimedia.cz

Americký dolar
2
Fotogalerie

Americký dolar v poslední době prudce oslabil. Kam až může jeho kurz spadnout, aniž by to ohrožovalo jeho postavení jako hlavní rezervní měny světa?

Pokud se bude koronavirus Spojenými státy šířit výrazně rychleji než Evropou či Japonskem, může americký dolar pokračovat v oslabování.

Z aktuální úrovně 1,17 dolaru za euro by se mohl v průběhu třetího čtvrtletí klidně dostat až na úroveň 1,20. Ukazuje se tak, že na ekonomické oživení ve tvaru písmene V můžeme pomalu a jistě zapomenout. To má zásadní dopad na nastavení měnové politiky Fedu.

Dolar v uplynulém období výrazně těžil z toho, že americká centrální banka – na rozdíl od evropské a japonské – držela úrokové sazby nad nulou. To se kvůli pandemii změnilo. Reálné výnosy do doby splatnosti dluhopisů vlády USA jsou rekordně nízké, což z relativního pohledu vůči evropským a japonským vládním dluhopisům znesnadňuje dolarovým aktivům pozici. A to následně vyvolává nepříznivou reakci na americké měně.

Na druhé straně klíčová pozice dolaru ve světě jako hlavní rezervní měny podle mého názoru alespoň prozatím ohrožena není, neboť momentálně není lepší alternativy.

Autor je investiční stratég Conseq Investment Management