Akcie, měny & názory Tomáše Vlka: Když se otvírání ekonomiky zadrhne

Goldman Sachs

Goldman Sachs Zdroj: profimedia.cz

Goldman Sachs Tower v New Jersey
Dolar
Wall Street
Wall Street
Wall Street
6
Fotogalerie

Roušky se nenosí už skoro nikde, můžeme přes hranice i do restaurací. Akciové trhy už dávno oslavily překonání koronakrize a některé pokořily historické rekordy. Zdálo by se, že po drtivých protivirových opatřeních se vše rychle vrátilo k normálu. Naše vnímání však může být zkreslené.

Samozřejmě se můžeme dívat na tradiční ukazatele maloobchodu či počtu nezaměstnaných, ale existuje také řada alternativních indikátorů, které naznačují, nakolik už jsme zpět: rezervace stolů v restauracích, používání aplikací na hromadnou či sdílenou dopravu, vyhledávání letů, využívání domácí zábavy, objem dodávek jídla domů, platby v kamenných prodejnách...

Takové údaje sice jednotlivě mnoho neznamenají, ale dají se získat s vysokou frekvencí a rychle reagují na momentální změny. V Goldman Sachs poskládali střípky z USA do jednoho čísla – jak vypadá?

Otevřenost ekonomiky byla podle něho nejmenší koncem března, a to na 36 procentech. Poté setrvale rostla až na 60 procent. I nastoleným tempem by návrat trval ještě dlouhé měsíce, jenže navíc přišlo zhoršení. Některá nová omezení v závěru června ekonomiku nasměrovala zpět k větší uzavřenosti a vzhledem k síle druhé vlny nákazy asi nejde o výkyv na jeden týden.

Autor je hlavní analytik Patria Finance