Bohumil Pečinka: Druhé kolo policejních manévrů

Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: ctk

V pondělí odstartovalo druhé kolo mocenského boje kolem změn ve špičkových policejních útvarech. Stejně jako minulý týden i v těchto dnech sehrává překvapivě výrazně stabilizující roli prezident Miloš Zeman.

Začalo to už minulý týden během schůzek s hlavními koaličními hráči, kdy se Zeman překvapivě nepostavil na stranu svého vnitropolitického spojence Andreje Babiše a jako správný rozhodčí se snažil „pískat rovinu“. Jinak řečeno, odmítal dát Babišovi bianko šek, aby v koalici s některými státními zástupci stupňoval politický tlak a vynutil si personální změny. Na jednáních s předsedy hlavních stran řekl, že pokud nebude mít někdo parlamentní většinu, nepočítá s pádem vlády ani s předčasnými volbami.

Andrej Babiš tento postoj vnímal jako zradu a možná to bude hlavní trhlina ve vztahu obou politiků. Zeman svůj postoj k celé věci ozřejmil na uzavřeném setkání svých poradců koncem minulého týdne. Tam měl říci, že s policejní reorganizací ministr Chovanec podepsal knihu, která ještě není napsaná. Zeman také řekl, že Robert Šlachta ztratil jeho podporu, protože nemá výsledky. Ve středu se prezident opět setkal s ministry financí a vnitra a apeloval na ně, aby dospěli ke kompromisu a složili zbraně.

Mezitím se sešel bezpečnostní výbor sněmovny, a to přes tvrdý odpor svého předsedy Váni z ČSSD. Ten byl na pracovní cestě v Makedonii, takže odpůrci svolání byli přehlasováni. Váňa svolání výboru označil za „makedonský atentát“.

Babišova strana tlačila na to, aby se výbor sešel co nejdříve, protože Šlachta odchází ze služebního poměru už příští čtvrtek. Někteří doufali, že kdyby se na výboru objevily natolik pádné argumenty proti policejnímu prezidentu Tuhému, mohlo by to zvrátit reorganizaci policie a Šlachta by mohl svou rezignaci stáhnout. Nemohl, a to ze dvou důvodů.

Jednak se ve vojensky organizované policii postavil proti řádně zvolenému vedení, za což se běžně staví mimo službu nebo degraduje. Celé slavné zasedání bezpečnostního výboru nakonec skončí rachotem, v němž nula od nuly pojde.

Server Neovlivni.cz přinesl v předstihu hlavní „důkazy“ rebelujících šlachtovců. Vyplývá z nich, že v kauze olomouckých IT zakázek měla jedna skupina v odposleších mluvit o policejním prezidentovi Tuhém jako „kamarádu z Ostravy“. Podobnou
hodnotu mají i další zjištění. Stručně řečeno, jde o poznatek z operativního spisu, který sám o sobě nevypovídá o „brutálním úniku informací“ ani o trestném činu. To by ovšem stejně musel říci soud, nikoli pár poslanců hrajících politické hry.

Výsledkem bude jedno: informace z operativních spisů přečtené na bezpečnostním výboru se záhy dostanou do některého z babišovských médií. Tím pravděpodobně začne třetí kolo bojů o českou policii.