Bydlení ve vlastním? Správný okamžik je právě teď

Nákup bytu je teď sázka na jistotu

Nákup bytu je teď sázka na jistotu Zdroj: ČTK

Nákup bytu je teď sázka na jistotu
Nákup bytu je teď sázka na jistotu
3
Fotogalerie

Koupit či nekoupit byt? Jak nám řekl CEO skupiny GARTAL, Ing. Rostislav Petchenko, právě teď je nejvhodnější okamžik. Česká národní banka totiž doporučila komerčním bankovním ústavům, aby znova zpřísnily podmínky pro získání hypotéky, a to již od 1. října letošního roku.

Proč ČNB bankám doporučuje, aby podmínky zpřísnily?

Důvodem doporučení centrálních bankéřů jsou obavy ČNB z toho, že hypoteční úvěry jsou poskytovány i žadatelům, kteří je nebudou v budoucnu schopni splácet. Bankéři se tak snaží předejít krizi zaviněné přehřátím trhu nemovitostí, jakou si pamatujeme z USA a která odstartovala celosvětovou ekonomickou krizi před pár lety. Podle ČNB právě toto nejvíce ohrožuje finanční stabilitu České republiky.

Protože se ceny nemovitostí zároveň neustále zvyšují a rostou nejrychleji v celé Evropské unii (meziročně asi o 16 % v průměru), roste průměrná výše hypotečních úvěrů a také průměrná výše úroku. Ten roste také díky zvyšování základních úrokových sazeb, což ČNB naposledy učinila 3. srpna. Například dvoutýdenní repo sazba vzrostla o 0,25 procentního bodu. 

V první fázi svých opatření pro hypoteční trh ČNB doporučila půjčovat žadatelům maximálně do výšky 80 % hodnoty nemovitosti. Nově se tato hranice ještě zpřísňuje a k tomu přibyly požadavky na výši příjmu, kdy by celková výše vypůjčené částky žadatele neměla překročit devítinásobek jeho ročního čistého platu. 

Zároveň s tím by ten, který hypotéku získá, neměl na její splácení vynakládat více než 45 procent svého čistého měsíčního výdělku. Takže má-li někdo k výplatě 30.000 Kč, mohl by si půjčit maximálně 3,24 mil. Kč a měsíčně by mohl splácet nejvýše 13.500 Kč. Podle expertů je možné, že ČNB zvýší repo sazby do konce roku ještě jednou, což opět hypotéky zdraží.

Kdy je vhodný čas na nákup bytu?

Právě teď je ten správný čas koupit si byt. Pokud se zájemcům podaří všechny náležitosti vyřídit do konce září, nové požadavky ČNB se jich ještě nebudou týkat. Navíc v naprosté většině lokalit u nás, zejména v největších městech, je kvalitních bytů nedostatek a nově zahajované projekty nestačí aktuální poptávku pokrýt. Lze tak s velkou mírou pravděpodobnosti předpokládat, že ceny bytů v blízké budoucnosti klesat nebudou.

Co doporučujete?

Pokud je pro zájemce šance koupit kvalitní nový nebo zrekonstruovaný byt v dobré lokalitě, doporučuji jim neváhat. Rychlým nákupem ušetří dost peněz. A netýká se to jen řešení aktuálních bytových potřeb. Pokud byt momentálně nepotřebují pro svou rodinu, mohou ho koupit jako výhodnou investici a pronajímat. Z peněz za pronájem budou hypotéku snadno splácet a ještě vydělají. Na rozdíl od výše úroků u půjček se totiž komerční banky do zvyšování úroků u vkladů nijak nehrnou, takže mít úspory uložené v bance se nevyplácí. Byt je momentálně skutečně jednou z nejvýhodnějších a nejspolehlivějších investičních příležitostí.

Kontakt:

GARTAL Holding a.s.,

KEYSTONE Office Building, Pobřežní 667/78, 186 00 Praha 8 - Karlín

e-mail: info@gartal.cz

kontakt pro média: Pavel Hrejsemnou

e-mail: marketing@gartal.cz