Daniel Novák: Jesus’ Digest

Někteří obchodníci riskují pověst a uchylují se například k tomu, že běžnou cenu zboží vydávají za cenu po slevě

Někteří obchodníci riskují pověst a uchylují se například k tomu, že běžnou cenu zboží vydávají za cenu po slevě Zdroj: E15 Michael Tomes

Ve třech pětinách českých domácností bude letos nadělovat vánoční dárky tradiční Ježíšek. Děda Mráz a Santa Claus mu nejsou žádnou konkurencí, o Vánocích budou totiž obdarovávat jen v procentu rodin.

Rybáři se postarali o to, aby kvalitních ryb bylo na svátky dostatek – někde přikrmovali, jinde lovili v rybnících, které měli připravené pro příští rok, a omezili také vývoz. Vánoční pohlednice dokonce v poslední době prožívají jistou renesanci.

Zvyšuje se obliba nákupu cukroví po internetu. Zatímco v roce 2012 lidé kupovali dárky v průměru pro šest přátel a příbuzných, letos bude obdarovaných většinou o jednoho více. V současnosti prodejní dobu obchodů v Česku během státních svátků žádný předpis nereguluje.

Na Štědrý den a o vánočních svátcích budou mít banky vesměs zavřeno. Policisté v Praze v těchto dnech zesílí bezpečnostní opatření peněžních ústavů, kde trestná činnost před svátky tradičně mírně roste.

Psi z Prahy 10 budou mít svůj vánoční stromek. Dvacetiletého muže, který se v neděli odpoledne vážně zranil při pádu ze stromu při česání jmelí, policie celostátně hledala pro podezření z výtržnictví a vydírání. Jmelí, které parazituje na listnatých i jehličnatých stromech, je jedním ze symbolů Vánoc.

Jablonec nad Nisou už má náhradu za vánoční strom, který v pátek zlomila vichřice. Přestože vánoční stromy budou letos opět hýřit barvami, čeští výrobci ručně foukaných skleněných ozdob už tak „barevně“ svou budoucnost nevidí. Dobře se prodávají holicí strojky.

Půjčit si na Vánoce, ano či ne?

Tip na vánoční dárek: Stylové popruhy od A7

Nejlepší fotodárky na Vánoce