Daniel Novák: RPG a účty

Sídlo společnosti spravující bytový fond OKD RPG Real Estate v Ostravě.

Sídlo společnosti spravující bytový fond OKD RPG Real Estate v Ostravě. Zdroj: ctk

Tak, a je to. Třiačtyřicet tisíc hornických bytů na severu Moravy bude říkat pane jinému domácímu. Nájemníci jsou však již z posledních let vycvičení, takže je nějaká změna jen tak nezaskočí. Spíše je bude zajímat, zda kromě plastových oken dojde časem i na renovace jiných věcí.

Ale kdo ví, jestli za prodejem mezinárodnímu investorovi není záliba nového vlastníka ve starožitnostech. Podle zasvěcených hlasů se totiž v nejednom tamním bytu vyskytuje například vana nebo kuchyňská linka stará klidně i šest desítek let. Retro zkrátka letí.

Když už jsme u RPG Byty. Ministerstvo vnitra si u někdejší firmy Zdeňka Bakaly pronajalo dvacet bytů pro uprchlíky, kteří již dostali azyl. Vzhledem k známé tuzemské velkorysosti při udělování azylu to představuje zásobu přibližně na příští dva roky.

Podle českého ministerstva financí chorvatské ministerstvo financí vyhlásilo pro Čechy účtenkovou loterii. Chorvati tím podnítí české spořílky k větším útratám a v Letenské 15 budou moci lépe prodávat svůj budoucí elektronický produkt. Marketing je boží disciplína.

Japonsko má zájem s Českem spolupracovat na rozvoji jaderné energetiky. Novináře o tom z ostrovní země zpravil šéf sněmovny Jan Hamáček. Současně se už chystal na pietní akt k výročí svržení jaderné bomby na Hirošimu. Jestli následně česká delegace navštíví i Fukušimu, agentury neuvedly.

Nezaměstnanost v Řecku klesla na tříleté minimum. Tedy na 25 procent. A pak, že je tam špatně.