David Klimeš: Romana by měli vyslechnout poslanci

Martin Roman

Martin Roman Zdroj: CTK/Zbynek Stanislav

V kauze Martina Romana, jež se každým dnem rozrůstá, se zatím největší vtip povedl ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Nakázal Danielu Benešovi, Romanově dlouholeté pravé ruce, jeho spolužákovi ze školy a sousedovi z chuchelské manažerské osady, aby svého předchůdce v čele ČEZ nekompromisně prolustroval. To už se může stát rovnou zeptat Budvaru, zda vaří v Česku nejlepší pivo.

Reálně tedy hrozí, že pokud se ani policii nepodaří dokázat předražené zakázky od ČEZ pro plzeňskou Škodovku, nebude zde ani viník, ani žalobce. A to by byla chyba. Jakkoli jsou české zkušenosti s parlamentními vyšetřovacími komisemi více než tristní, měli by si Martina Romana poslechnout poslanci.

Léta se o vlastnickém podílu exšéfa ČEZ v plzeňské Škodovce spekulovalo. Nyní proběhne vyšetřování a je možné, že po jeho skončení budeme zase další léta o Romanově reálném vlivu na Škodu jen spekulovat. Pokud se Romanovi podaří prokázat, že před příchodem do ČEZ už z plzeňské Škodovky vypadl, a pokud jeho kamarád Beneš zveřejní audit, podle nějž se jen zjistí, jak dobré ceny ČEZ od plzeňské Škodovky dostal, Roman bude mít klid. Možná se ještě chvíli nějaké vyšetřování – třeba kolem modernizace vlaků City Elefant – potáhne, ale ani případné předražení se konkrétnímu viníkovi nejspíš nedokáže. Zbude všeho všudy pachuť z toho, jak Roman dělá na tento stát dlouhý nos. A to se jenom velmi těžko žaluje.

Rozhodně by proto neškodilo přidělat poslancům trochu práce a nechat je zřídit vyšetřovací komisi k celé kauze. Šéf dozorčí rady polostátního podniku by jistě pozvání na kobereček přijal. Nikdo by samozřejmě nečekal, že Roman si na půdě parlamentu posype hlavu popelem. Mnohem zajímavější by ale byly výslechy jiných. Dostali by se poslanci a exposlanci „čezké koalice“ Říman, Urban, Vojíř, Suchánek a další spíše na posty místopředsedů komise, nebo vyslýchaných? Nominovala by ČSSD do komise italského jachtaře Urbana, nebo zásadového Bublana? Už jen to by veřejnost ráda věděla. Navíc vyšetřovací komise může požádat vládu o tajné informace BIS, která má na Romana jistě pěkně napěchovanou složku.

Samozřejmě nelze čekat, že by komise vedená například Romanovým dubajským golfovým spoluhráčem Suchánkem sdělila veřejnosti Pravdu s velkým P. Ale při neexistenci institutů veřejného vyšetřování složeného z nezávislých expertů, jaké známe třeba z Británie, je dobré vzít zavděk alespoň parlamentním vyšetřováním. Pokud selže audit v ČEZ i protikorupční vyšetřování, Roman jen skončí jako šéf dozorčí rady ČEZ a bude moci dál rozprávět do novin o tom, že konečně stíhá dcerám číst pohádky na dobrou noc.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.