Duel E15: Má EET smysl, nebo se GFŘ chová jako daňové gestapo

EET kasa.

EET kasa. Zdroj: ČTK

malé večerky (ilustrační foto)
Elektronická pokladna
Trhy na Náplavce.
Online pokladny.
5
Fotogalerie

I první den druhé etapy zavádění elektronické evidence tržeb jsou názory různé.

„Generální finanční ředitelství si myslí, že nemá být partnerem a službou daňovým poplatníkům, ale že je českou daňovou policií. Ve skutečnosti se chová jako české daňové gestapo,“ píše Michal Bláha, podnikatel a investor, který provozuje weby HlidacSmluv.cz a HlidacEET.cz

Ředitelství má podle něj dojem, že každý podnikatel je zloděj a podvodník. Zatímco podnikatelům hrozí za nepatrný prohřešek 50tisícová pokuta, samo podle Bláhy neplní své povinnosti.

Naproti tomu podle předsedy Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karla Havlíčka je EET jediný smysluplný nástroj pro snížení administrativy. „Diskutovat o tom, že živnostník nebude během krátké doby schopen ovládat internet nebo alespoň mobilní telefon, je jako lobbovat za koněspřežku v éře parních lokomotiv,“ píše Karel Havlíček.

Druhou fázi zavádění elektronické evidence tržeb zatím nepostihly žádné významné komplikace. Zůstávají některé mýty a nejasnosti. Řada podnikatelů nabyla dojem, že spolu se stánkovými prodejci rychlého občerstvení mají výjimku i další trhovci, což ale není pravda.

Podle náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové ale musí obchodníci počítat od prvního dne s tvrdými postihy. Žádné období hájení nebude.

Kvůli regulaci v Česku kvetou „klubové pivnice“. Na desítkách míst se pohostinství mění na soukromé klubovny.

Více zpráv o zavádění EET čtěte ZDE.