Dušan Kütner: Den údivu a zklamání

Adrian Sarbu

Adrian Sarbu Zdroj: Kolaz E15

Bezmezný údiv a zklamání musely zavládnout v redakcích některých mediálních serverů poté, co i přes jejich pravidelnou palbu jasnozřivých článků na téma „Jak to má šéf CME (vlastnící televizi Nova) Adrian Sarbu spočítané a brzy odejde“ nastal pravý opak.

Nová smlouva zaručuje rumunskému magnátovi kontrakt do roku 2016 a příjem 36 milionů korun ročně, nechybí ani příslib zlatého padáku lehce prošívaného diamanty. CME přitom loni ztrojnásobila čistou ztrátu na 546,4 milionu dolarů a výnosy jí klesly o 11 procent. Ani si raději nepředstavovat, kolik by činil základní plat šéfa CME, kdyby firmu dovedl k pravidelnému zisku.

Podiv a zklamání byl v pondělí patrný i na česko-polském ekonomickém fóru, kde byl jeden z bloků věnován velmi horkému tématu — kvalitě českých i polských potravin a jejich oběhu mezi oběma zeměmi. U diskuzního stolu seděli tři Poláci, marně byste ale hledali nějakého zástupce české strany.

Nadávat na polskou sůl či další nekvalitní dovoz jde přitom Čechům velice dobře. Obhájit si tento názor před samotnými Poláky ale už je zřejmě příliš velké hrdinství.

Obočí nadzvedají i některé výroky tuzemských politiků k odchodu britské expremiérky Thatcherové, oceňující její vůli a pevnost v ekonomických, často nepopulárních názorech. Kéž by dotyční takto pevně přistupovali k řešení tuzemských problémů, kmotrům či korupci. V nekrolozích těchto politiků by zatím na podobná hodnocení rozhodně nedošlo.