Glosa Dušana Šrámka:Prokleté Bakalovo dědictví

Důl Darkov.

Důl Darkov. Zdroj: Blesk:Karel Janeček

Hasiči ve speciálních oblecích se chystají 1. června 2020 vydezinfikovat prostory karvinského Dolu Darkov, kde je ohnisko koronaviru. Zaměří se na šatny, koupelny, chodby i kanceláře.
Hasiči ve speciálních oblecích se chystají 1. června 2020 vydezinfikovat prostory karvinského Dolu Darkov, kde je ohnisko koronaviru.
Dezinfekce v Dole Darkov, kde se šíří nákaza.
Dezinfekce v Dole Darkov, kde se šíří nákaza.
5
Fotogalerie

Společnost OKD přerušila od pátku těžbu ve všech dolech na Karvinsku. K tomuto kroku přistoupila po zjištění nepříznivých výsledků z plošného testování na koronavirus, přičemž těžba by měla být přerušena na šest týdnů.

Přerušení těžby přišlo krátce poté, co OKD požádala stát, aby jí proplatil 1,2 miliardy korun, které vynaložila na útlum. Na ten by sice měla firma vytvářet rezervy, po firmě NWR, která byla předchozím vlastníkem, ale zůstal snědený krám. Současné přerušení těžby propad příjmů, a tím tlak na stát ještě zesílí.  

Ukazuje se, že dva roky staré rozhodnutí Babišova kabinetu, aby tehdejší společnost, která byla v insolvenci, koupil za téměř 80 milionů korun, stát, nás přijde ještě draho. Dalo by se nad tím mávnout, pokud by šlo o soukromou firmu. Takhle ale za problémy OKD zaplatíme všichni.