OKD kvůli koronaviru od pátku přeruší těžbu. Plošné testování odhalilo přes tisícovku nemocných

Dezinfekce v Dole Darkov, kde se šíří nákaza.

Dezinfekce v Dole Darkov, kde se šíří nákaza. Zdroj: Blesk: Michal Charbulák

OKD. (ilustrační foto)
Koronavirus v Dolu Darkov: Armádní zdravotníci přijeli 23. května 2020 na pomoc s plošným testováním zaměstnanců
Koronavirus v ČR: Testování kvůli nákaze v Dolu Darkov patřící společnosti OKD (23.5.2020)
4
Fotogalerie

Zhoršené epidemiologické situace na severu Moravy přimělo vedení společnosti OKD k rozhodnutí o zastavení těžby ve všech dolech. Provoz se zastaví v pátek. Informaci přinesla Česká televize. Mezi horníky a jejich příbuznými už testy odhalily přes tisíc nemocných. Odstávka bude dlouhodobá, uvedla OKD v prohlášení. 

Těžba bude přerušena na šest týdnů. Po celou dobu budou horníci pobírat plnou mzdu, protože je překážka na straně zaměstnavatele.

„V dolech OKD budou od pátku probíhat práce na zajištění pracovišť na dlouhodobou odstávku,„ uvedla společnost. Na každé lokalitě bude nadále pracovat zhruba 200 zaměstnanců, kteří budou mít za ukol zabezpečení dolů.

Při přechodu na přerušení provozu a následně před opětovným zahájením provozu bude kvůli důkladné přípravě počet fárajících zaměstnanců vyšší. „Přerušení se týká kromě těžby také ražení důlních děl, vybavování a likvidace porubů,“ doplnil ředitel provozu OKD David Hájek.

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku stále platí mimořádná opatření. Kvůli zhoršené epidemiologické situaci ve čtvrtek region navštívil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Po jednání v kraji uvedl, že by stát uzavření dolů nenařídil, ale zcela určitě rozhodnutí vedení OKD pomůže zklidnit situaci.

Testy pracovníků dolů ČSM firmy OKD potvrdily nákazu koronavirem u pětiny testovaných.

„Samozřejmě se masivně testuje (v OKD) a jsou tam záchyty, ale ty záchyty jsou bezpříznakové a průběhy nemoci jsou mírné. Riziko pro zdraví místního obyvatelstva není tak výrazné,“ řekl Vojtěch.

Rozhodnutí firmy ocenil. „Když se k tomu OKD rozhodlo dobrovolně, jsme za to rádi, ale pokud bychom to měli nakazovat shora, tak podle těch dat, která vidíme, to není proporcionální,“ doplnil.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) již dříve uvedl na facebooku, že k přerušení těžby hejtmanství firmu vyzývalo už více než před měsícem. „Konečně nás vyslyšeli a udělali to, o co jsme žádali už před šesti týdny. Je to skutečně v daný okamžik jediná možná cesta, jak zabránit šíření nákazy,“ napsal hejtman. 

Podle epidemiologa a vedoucího resortní pracovní skupiny pro rozvolňování Rastislava Maďara byla situace v OKD stále pod kontrolou. Rozhodnutí OKD ale přivítal. „Je to konzervativnější postup a sázka na jistotu,“ míní Maďar. Kdyby ale opatření nenastalo, epidemiologická situace by se podle něj v regionu výrazně nezhoršila.

Předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková uvedla, že společnost se od počátku snažila dodržovat všechna opatření nařízená hygieniky. Podle krajské hygieničky Pavly Svrčinové jsou nařízená opatření pravidelně kontrolována.

Rozhodnutí o uzavření dolů bude mít pro firmu ekonomické důsledky. „Už před tou odstávkou jsme nebyli v jednoduché situaci. Tohle nám určitě nepomůže a ještě to ztíží naší ekonomickou situaci víc, to nebudu zakrývat,“ uvedla. Pokud by se OKD na konci roku dostalo na 50 procent plánované těžby, považovala by to za úspěch.

Dosud byla těžba přerušena pouze v Dole Darkov, kde se před dvěma měsíci objevilo první ohnisko nákazy v OKD. Tam se už situace stabilizovala. Při aktuálních testech 3403 pracovníků dolů ČSM bylo 704 lidí pozitivních, tedy přes 20 procent.