Glosa Jany Havligerové: Ať vláda mluví na rovinu

Testování na koronavirus v Bělehradě.

Testování na koronavirus v Bělehradě. Zdroj: Reuters

Adam Vojtěch na zdravotnické konferenci.
Adam Vojtěch na zdravotnické konferenci.
Adam Vojtěch na zdravotnické konferenci.
Adam Vojtěch na zdravotnické konferenci.
Testování na koronavirus v Belgii
9
Fotogalerie

Pražským hygienikům, kteří nestíhají dohledávat kontakty lidí nakažených COVID–19, začnou pomáhat hygieny z dalších krajů. Podle ministra zdravotnictví je díky chytré karanténě možné, aby si hygienici navzájem na dálku pomáhali. Zní to dobře, kdyby…

Kdyby počet nemocných v dalších okresech jiných krajů nezačínal stoupat skoro stejným tempem jako v metropoli. Takových míst přibývá. Dál by se také měla navyšovat testovací kapacita. Aktuálně představuje 18 tisíc testů denně, vyčerpaná zatím není. Přesto už se nestíhá trasovat. Praha se k tomu přiznala veřejně, stížnosti lidí na prodlení, s jakým se dozvídají výsledky testu nebo informaci, že by se měli nechat testovat, ale zní z celé republiky.

Vzhledem k tomu jsou řeči o možném růstu testování jen mlácení prázdné slámy. Že se tempo šíření nákazy s podzimem zrychlí, pochyboval málokdo. Že úspěch chytré karantény zaručí jen precizní trasování, je také jasné. Od samého začátku, dnes tedy už půl roku. Když ne celých šest měsíců, tak polovinu z nich vláda promarnila, pro hygieny neudělala skoro nic.

Možná by teď nejvíc prospělo, kdyby na rovinu řekla, že dohledávat se bude jen pár nejbližších lidí z okolí nemocných. Nejen proto, že najít všechny kontakty není v silách hygieny, ale také proto, že dávat do karantény davy lidí prostě není ekonomicky únosné.