Glosa Jany Havligerové: Nechci slevu zadarmo

Cestující

Cestující Zdroj: profimedia.cz

Současná vláda, nutno podotknout v demisi a bez důvěry, se rozhodla, že důchodcům a studentům daruje 75procentní slevu na jízdné ve vlacích a autobusech. Státní finance to přijde na 3,26 miliardy korun. To není pakatel. O část peněz má kvůli tomu přijít mimo jiné třeba školství nebo Akademie věd. Kvalitní vzdělání, výzkum a vědu přitom Česko potřebuje jako prase drbání.

Není divu, že představa škrtů právě v těchto oblastech vyvolala bouřlivou kritiku. Premiér Babiš na ni zareagoval obratem – tvrzení o škrtech označil za dezinformaci. Rezortům a institucím prý hodlá ministerstvo financí odebrat jen prostředky, které podle Babiše stejně nedokážou utratit. Ministerstvo školství podpořilo premiérské sdělení tím, že suma, o kterou přijde, se skládá z 300 milionů korun nedočerpaných na mezinárodní spolupráci ve vědě a výzkumu a dalších 100 milionů korun z investičního programu pro vysoké školy.

Tak to je opravdu uklidňující. O nespotřebovaných výdajích, aniž by je specifikoval, mluví i šéf Technologické agentury. I kdyby se nakrásně jednalo o peníze zatím ležící ladem, na podstatě věci to nic nemění. Kupovat za ně voličské hlasy prospěje leda tak hnutí ANO, nikoli společnosti. Slevy na jízdném konkurenceschopnost země fakt nepozvednou.