Glosa Jany Havligerové: Vláda přidá každému, na koho se podívá

Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš.

Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš. Zdroj: Petr Topiš / Mafra / Profimedia.cz

ČSSD se poperou s komunisty, Fiala zachránil ODS, míní analytik Jan Herzmann.
2
Fotogalerie

Stát opět bude přidávat. Úředníkům, policistům, hasičům hned dvakrát. Přidáno patrně dostane každý, kdo se jen mihne ve státní budově.

 Stát opět bude přidávat. Úředníkům, policistům, hasičům hned dvakrát. Přidáno patrně dostane každý, kdo se jen mihne ve státní budově. Pokud možno už letošního září, aby lidé štědrost státu měli v čerstvé paměti, až v říjnu půjdou k volebním urnám.

A ono to půjde, jak připouští ministr financí. Zatím tedy říká, že platy by neměly růst plošně, jak požadují odboráři, prioritně by podle něj měli dostat víc nejhůř placení zaměstnanci státu. Ale to už známe.

Vše o Andreji Babišovi čtěte zde >>>

Andrej Babiš mění názory jak na obrtlíku. Tak jemu, i dalším vládním politikům pro jistotu připomeňme některá data. Počet zaměstnanců státu se zvyšuje nebývalým tempem. Zatímco před třemi lety to bylo 413 595 lidí, letos má být takových pracovníků 444 281. Aktuálně státní pokladna vydává na platy téměř 162 miliard korun.

Ta čísla jsou mimo jiné daná tím, že roste počet příkazů, zákazů a regulací, a ty musí někdo kontrolovat. Jiný užitek daňový poplatník zatím nepocítil. Tuhle jízdu ovšem letos nic nezabrzdí. Tak snad se časem dočkáme i lepších služeb.