Glosa Martina Čabana: Energetická popelka

Karel Havlíček

Karel Havlíček Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Prezident Zeman přijal v Lánech Karla Havlíčka (15.4.2019)
Prezident Zeman přijal v Lánech Karla Havlíčka (15.4.2019)
3
Fotogalerie

Mezi všemi těmi prioritami nových ministrů je docela těžké se orientovat. Všichni považují za prioritu všechno a ani se neotočíte, a bude z nás jedna z deseti nejvýkonnějších zemí světa. Jedno téma je však vzhledem ke své důležitosti trestuhodně opomenuto – energetika.

Vinu na tom nese především premiér Andrej Babiš. Ten se sice kudy chodí, tudy se holedbá tím, jak z Česka udělá bezpečnou a soběstačnou energetickou pevnost vybudovanou na jaderných základech, ale na klíčové ministerstvo průmyslu a obchodu už si podruhé vybral člověka, jehož odbornost má těžiště zcela mimo energetickou branži.

Po šéfce Svazu obchodu a cestovního ruchu přebírá kormidlo českého průmyslu šéf Asociace malých a středních podniků. Samozřejmě může být, že Babiše energetika nezajímá. Pak by byl výběr ministrů celkem pochopitelný. Pak ať to ale přizná a netváří se, že mu na energetické budoucnosti Česka záleží, respektive že o ní chce se svým kabinetem aktivně rozhodovat.

První vystoupení nového ministra průmyslu Karla Havlíčka ukázala jen to, že se bude pokračovat v linii Marty Novákové. Tedy že se bude tvrdit, že zásuvky Čechů budou živit ve stoupající míře jaderné zdroje.

V sídle ČEZ si mohli oddychnout, tamní představa o nukleárním spasení Čechů ani po vládní rošádě nedostala oponenta. Hlubší debata o jádru, o smutném osudu nových reaktorů všude po světě, ekonomických aspektech stavby mohutných jaderných kapacit a podmínkách rozvoje energetiky v EU zůstává na stránkách novin a webů. Na vládě, kde se bude v posledku rozhodovat, se nepochybuje. Ministerstvo má důležitější priority. Třeba aby se úředníci chovali k podnikatelům vlídněji. Stamiliardová popelka zůstává bez většího zájmu v koutě.