Glosa Martina Čabana: Otrava Novičokem

Zdroj: ctk

Česká politická scéna je přiotrávená novičokem. Na konci minulého týdne prezident Miloš Zeman v televizním vystoupení velmi chytře seřadil různá fakta ze zpráv tajných služeb.

Aniž se dopustil lži, dokonale nabil ruské propagandě. Ta okamžitě přišla s tvrzením, že český prezident podpořil kremelskou verzi příběhu o otravě Sergeje Skripala a jeho dcery, tedy že novičok, který je otrávil, mohl být klidně třeba český. Což je nesmysl a z prezidentova vystoupení hluboko mezi řádky vyplývá, že je to nesmysl. Ale proč by mluvčí ruského ministerstva zahraničí nebo oficiální média hledala mezi řádky něco, co se jim nehodí?

V rámci vyváženosti je třeba říci, že existuje i možnost, že český prezident své vystoupení takhle fikaně formuloval úplně náhodou. Jiná věc je ovšem zcela jistá – není dobrý nápad kvůli Zemanovi svolávat Bezpečnostní radu státu, jak navrhují hnutí ANO i ČSSD. Zemanovi jeho pohled na věc účastníci beztak nerozmluví a jen mu otevřou další možnost na důležitém fóru přednést další variaci na kremelskou notu. Bude to jen zbytečné. Nic víc.