Glosa Martina Čabana: Premiér Slunce

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Foto ara

Stát jsem já, řekl prý kdysi Ludvík XIV, král Slunce. Tak daleko Andrej Babiš ještě nedospěl. Zatím si vystačil se skromnějším „Jediný kandidát na premiéra za hnutí ANO jsem já“. Tvrdí to ovšem se stejnou rozhodností a sebejistotou jako druhdy francouzský absolutista. Naposledy Babiš tento vzkaz vyslal včera všem stranám, které by rády jednaly o vládě s hnutím ANO, jíž by ovšem šéfoval někdo, kdo nemá za patami policii.

Babiš si svým přístupem vědomě zavírá dveře k variantě koaličního kabinetu. To, co chce zobchodovat, je tolerance jednobarevné menšinové vlády ANO s Babišem v čele. A protože přes všechny své problémy touží být vnímán jako státník, nechce důvěru sněmovny stavět na extrémních politických silách.Babišovi jako by nedocházelo, že s menšinovou jednobarevnou vládou už to jednou zkoušel a skončil tam, kde je teď.

V demisi. A nebyl to program, co ostatní strany jeho první vládě vyčítaly. Kvůli benevolenci hlavy státu může tahle nedůstojná hra na vyjednávání trvat libovolně dlouho.