Glosa Martina Čabana: Prvním poraženým voleb je česká policie

Krajské volby v Libereckém kraji: Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj)

Krajské volby v Libereckém kraji: Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) Zdroj: ČTK

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta
Liberecký hejtman Martin Půta (vpravo)
Hejtman Libereckého kraje Martin Půta
Martin Půta
Únor 2016: Prezident Miloš Zeman opět vyrazil do Libereckého kraje, přivítal ho hejtman Martin Půta
10
Fotogalerie

O vítězích a poražených v řadách politických stran se po volbách bude psát ještě hodně, ale nebylo ani potřeba sečíst všechny hlasy, aby bylo jasno o prvním poraženém, který stojí mimo politickou scénu. Je jím česká policie.

V Libereckém kraji jasně obhájil vítězství hejtman Martin Půta. A to přesto, že je obviněn z korupce kvůli zakázce na rekonstrukci libereckého kostela svaté Máří Magdalény. Aby obviněný politik suverénně vyhrál volby, to je něco dosud nevídaného.

VOLBY 2016 SLEDUJEME ONLINE

Příčiny jsou celkem zřejmé. Půtova kauza je jednou z těch podivných. Policisté ji velkolepě a za velkého mediálního humbuku rozjeli, ale za dva roky nebyli schopni kauzu posunout dál než k obvinění. Už loni na podzim Půta neuspěl se stížností proti stíhání a mocně se psalo o tom, že kauza míří k obžalobě. Nestalo se.

Bez ohledu na to, co si o celé kauze myslíme, policejní obvinění, nota bene z korupce, by mělo být dostatečným důvodem pro to, aby voliči ztratili o politika zájem. Jenže po všech výstupech, které v poslední době policisté a státní zástupci předvedli, už to zjevně neplatí.

To je dobrá zpráva pro Martina Půtu, jehož kandidatura byla vpravdě odvážným kouskem, ale je to mizerná zpráva o důvěře v práci policistů. To, že se policejní obvinění do budoucna může stát jen nepříjemnou politickou lapálií, je tvrdá rána pro všechny muže i ženy zákona.