Glosa Martina Čabana: Socialisté a tradice

Vedení ČSSD komentuje výsledky voleb

Vedení ČSSD komentuje výsledky voleb Zdroj: ČTK

Sociální demokraté si po volebním debaklu zvolí nové vedení už v únoru, oproti původním plánům nakonec nebudou stranickou agónii protahovat až do jara. Bude to ale těžká volba. Především se do čela strany nikdo soudný zvlášť nepohrne. Partaj je zdecimovaná volebním výsledkem, ideově rozhozená, a navrch neustále pronásledovaná finančními problémy.

Pak je tu druhá potíž. Pro každou stranu je lepší, když její předseda sedí ve sněmovně. Jenže kvůli „pročištění“, které v partaji i na sněmovních kandidátkách provedl Bohuslav Sobotka, je většina z nově zvolených poslanců tak či onak provázaná s dosavadním vůdčím triumvirátem.

Je proto pochopitelné, že se o slovo hlásí i někteří „vyhnanci“ v čele s jihočeským Jiřím Zimolou a nahlas se uvažuje i o roli pro navrátilce Jiřího Paroubka. Není lehké socialistům něco radit, ale hledat spásu v těch, kteří prohráli minulé půtky, nebude nejlepší nápad. Zvláště při vědomí košaté tradice, kterou má ve straně umění pomsty a nesmiřitelného vyřizování starých účtů.