Glosa Petra Peška: Jistota covidové nejistoty

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová Zdroj: profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný na jednání Poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavu. (11. 2. 2021)
Schůze premiérů V4 v Polsku.
Zleva ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) vystoupili na tiskové konferenci po jednání vlády 18. ledna 2021 v Praze.
Premiér Andrej Babiš
5
Fotogalerie

Možná se konečně – za nutných restrikcí – otevřou i další obchody. Anebo také ne. Anebo se otevřou a za chvíli zase zavřou. A možná se uvrhne do karantény nějaký další okres… hádejte který. Jako nápověda může sloužit pouze to, že bude z Plzeňského kraje.

Vládní komunikační politika připomíná televizní AZ-kvíz, ale tady bohužel nejde o zábavu. Jistě, koronavirová situace se zhoršuje. V úterý počet nakažených dramaticky vystoupal, dokonce přes 12 tisíc. Některé nemocnice jsou zahlceny, vysoké reprodukční číslo značí, že hned tak se situace nezlepší.

Což ale nic nemění na tom, že pořád schází jistá předvídatelnost a srozumitelnost. Je to už skoro rok od chvíle, kdy se koronavirová krize přelila i k nám. A vládní nařízení i prostředky zůstávají prakticky stejné. Jedinou změnou je očkování.

Ukazuje se ale, že není samospásné. A navíc vázne („Vakcíny bohužel nechodí včas,“ vyvázal se ve středu z odpovědnosti premiér Andrej Babiš).

Platí to, co je zjevné už od vypuknutí koronavirové krize. COVID-19 je nevyzpytatelný. Mutuje, šíří se často mimo předpovědi. A hlavně není ani po roce v defenzivě, jak mnozí asi doufali.

V defenzivě je ovšem zjevně vláda. Jistě, koronavirus sem nepřivlekla, jak připomněl i premiér Babiš. Je ale odpovědná za restrikce. A hlavně za to, jak společnost a ekonomiku připraví na to, jak se s touto zdravotní nepříjemností sžít.

Stačí se podívat na matici PES. Naděje na předvídatelnost restrikcí vzala za své poté, co se ukázalo, že je to až příliš minimálně doporučující mechanismus. Neboli k ničemu.

A je jedno, jak to nazveme. Jestli PES chcípl, jak zní název jisté iniciativy. Anebo se stal jen prchlivou součástí ranního webového zpravodajství. Na rozdíl od koronaviru…