Glosa Petra Peška: Lechtání prezidenta

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: čtk

Prezident Miloš Zeman
2
Fotogalerie

Ještě, než se senátní žaloba na prezidenta vůbec dostala k projednávání ve Sněmovně – v plánu je to ve čtvrtek, je nejspíš dle očekávání odsouzena k nezdaru. Stačilo si poslechnout slova zástupců ANO, ČSSD, KSČM a SPD na jejich úterních tiskových konferencích ve Sněmovně.

Podle šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka „je to celé slátanina“, místopředseda KSČM ji ohodnotil jako „velice chaoticky napsanou špatnou slohovou práci“, šéf SPD Tomio Okamura „nevidí žádné porušení ústavy“. A ani ČSSD se k ní slovy Kateřiny Valachové prostě nepřipojí a důvody vysvětlí až ve čtvrtek. Sociální demokraté nejspíš už na ponižování, kterého se jim od Miloše Zemana při výměně ministra kultury dostávalo, zapomněli.

Pokud si odmyslíme urážlivá expresiva, v mnohém mají výše zmíněné výtky pravdu. Žaloba je příliš široce pojatá, místy je to spíše jen politická oponentura, zabývá se i věcmi z minulého prezidentova funkčního období apod. Ústavní soud sice může jednotlivé podněty vyselektovat, ale celkově se tím snižuje účinnost a šance na nalezení politické podpory.

Na druhou stranu frivolní přístup Miloše Zemana k ústavním pravidlům a jeho další kroky svědčící o tom, že si s politickými pravidly či kulturou neláme hlavu, po nějakém usměrnění volají. Mimo jiné v zájmu budoucnosti, aby byly jasněji nastavené mantinely pro další hlavy státu – protože kdo ví, koho můžeme na Pražském hradě čekat příště. 

Jinak řečeno lepší dělat něco, než nedělat nic. Což se týká i rozruchu, který Miloš Zeman vyvolal avizováním abolice pro premiéra Babiše ještě dřív, než k tomuto možnému kroku vůbec nastal důvod. I tady je pochopitelná výzva, kterou v úterý učinila pětice opozičních stran – s výjimkou SPD, která jednak za prezidentem stojí a hlavně si nechce se zbytkem opozice zadávat. A chytře je ve výzvě, podle níž by prezident měl postoj k abolici přehodnotit a zdržet se dalších komentářů, i pochválen premiér Babiš za slib, že by abolici nepřijal.

Což ovšem nemění nic na tom, že Zemanovi jsou veškeré tyto aktivity spíše jen důvodem k úsměvu. Přinejmenším dokud se nepodaří vrazit klín do proprezidentského spolku ANO-ČSSD-KSČM-SPD…