Igor Záruba: Hybaj domů?

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: ctk

Jsou příběhy, které se píšou lehce a samy. A jsou příhody, které se líčí špatně, protože ruka odbíhá z klávesnice a ťuká si ukazovákem na čelo. Následující story je jednou z nich.

Na jaře vláda rozhodla, že český vývoz musí nabrat nový dech a směr. Prací na konceptu pověřila ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a ministerstvo zahraničních věcí (MZV). Včetně společného vybudování rozšířené sítě obchodních misí v cizině, což bylo dosud výsostné území diplomacie.

Začala zákopová válka. Korunu jí nasadil první srpen, kdy se zaměstnanci vládních agentur CzechTrade a CzechInvest, s nimiž se v projektu počítá, stali pracovníky MPO. Z akreditovaných lidí jsou řadoví civilisté bez diplomatického krytí. Průmysl a obchod „zamini“, jež má pravomoc diplomatický status přiznat, o tomto kroku předem neinformovalo.

Výsledek? Čtyřicítka bezprizorních osob, jež bombarduje Prahu telefonáty. Klídek na MPO, které tvrdí, že se vše vyřeší. A plán MZV, že s ohledem na zásady právního státu dopraví „ilegály“ zpět do vlasti. Má-li takto vypadat podpora exportu model 2012 a dále, potěš pánbůh.