Kauza Hlubuček je posledním budíčkem pro STAN. Pošpiněná je i TOP 09

Petr Hlubuček jednání Obvodního soudu pro Prahu 9 o vazbě. (17. června 2022)

Petr Hlubuček jednání Obvodního soudu pro Prahu 9 o vazbě. (17. června 2022) Zdroj: Aktu.cz

Policisté odvádějí lobbistu Michala Redla u soudu, který rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v pražském dopravním podniku, 17. června 2022, Praha.
Policisté odvádějí lobbistu Michala Redla u soudu, který rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v pražském dopravním podniku, 17. června 2022, Praha.
Obvodní soud pro Prahu 9 rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v DPP. (17. června 2022)
Obvodní soud pro Prahu 9 rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v DPP. (17. června 2022)
Petr Hlubuček jednání Obvodního soudu pro Prahu 9 o vazbě. (17. června 2022)
12
Fotogalerie

Při bližším pohledu na detaily korupční kauzy kolem bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka se nabízí logická otázka, jak je možné, že vedení Starostů a nezávislých (STAN) o kontaktech šéfa své pražské buňky na politicko-byznysové podsvětí nevědělo? Odpověď zní, že vědělo. Muselo vědět. Hlubučkovy styky byly v Praze několik let veřejným tajemstvím.

Ke mně i k dalším novinářům se v posledních letech dostaly nejrůznější historky o tom, jak Petr Hlubuček plánuje vysávat peníze z veřejných zdrojů, především z dopravního podniku. Kauzu revitalizace holešovického nádraží včetně role zlínského podnikatele Michala Redla a slovenského manažera Mateje Augustína jsem popisoval již přede dvěma lety. Je proto nemožné, aby vedení STAN včetně předsedy Víta Rakušana o těchto věcech dlouhodobě nevědělo.

Jak se ukázalo z policejních dokumentů, místopředseda STAN Petr Gazdík se dokonce s hlavním aktérem kauzy Michalem Redlem, zvaným Mišák, potkával na několika schůzkách ještě loni. Novináři přitom pravidelně Gazdíka i Rakušana na toxické kontakty s Redlem upozorňovali. Nevychází z toho jiné vysvětlení, než že STAN schůzky svých předních členů s někdejší pravou rukou Radovana Krejčíře hrubě podcenil.

Petr Hlubuček míří k soudu

Video placeholde
• Aktu.cz

Faktický zakladatel STAN Redl

O důvodech můžeme spekulovat. Jedním mohou být peníze – od Redla tekly dary ke STAN prokazatelně ještě v roce 2020. Druhým důvodem může být dlouhodobá spolupráce špiček STAN s tímto nesvéprávným podnikatelem. Redl stál na úplném začátku zlínské větve Starostů a výrazně pomohl svými penězi celé hnutí vybudovat. Takové vztahy se špatně přetrhávají a někdy je lepší mít podobné lidi spíše na své straně než proti sobě. To ovšem vedení STAN z ničeho neomlouvá, spíše naopak.

Hlubučkova kauza je pro STAN posledním budíčkem. Rakušan si to uvědomuje, ideály hnutí jsou podle něj „poplivané“, proto se snaží odstřihnout ve stylu „padni komu padni“ od spoluzakladatelů celého hnutí Petra Gazdíka a Stanislava Polčáka – oba se s Redlem historicky stýkali.

STAN ovšem není jedinou politickou silou, která má kvůli Redlovi problém. V kauze je namočená i TOP 09, která před čtyřmi lety se Starosty kandidovala v komunálních volbách v hlavním městě pod značkou Spojené síly pro Prahu. Tento „label“ si zaregistroval blízký poradce Jiřího Pospíšila, někdejší politik plzeňské ODS Jiří Fremr, který už byl v minulosti dvakrát odsouzen, jednou za napadení, podruhé za křivé obvinění.

Právě on seznámil Hlubučka s Redlem, alespoň podle slov obviněného pražského exnáměstka. Mimochodem Redl měl až do letošního roku trvalé bydliště v Plzni, v domě jednoho ze sponzorů ODS. Právě plzeňský soud Redlovi pravidelně prodlužoval nesvéprávnost.

TOP 09 a STAN si Augustína prosadily

Plzeňský rodák Fremr byl také nominovaný do orgánů dopravního podniku, ale hnutí Praha sobě a Piráti jeho vstup na lukrativní půdu zatrhli. Náměstek pro dopravu Adam Scheinherr z Prahy sobě následně zamítl i nominaci Mateje Augustína, slovenského manažera, kterého provázela minulost z dob bývalého premiéra Roberta Fica. Nicméně STAN spolu s TOP 09 si nakonec Augustína do dopravního podniku prosadily. Jak už víme, Augustín byl jednou z hlavních postav organizované zločinecké skupiny tak, jak ji popisuje policie i na základě trestního oznámení Adama Scheinherra.

TOP 09 později odmítala Augustína z představenstva dopravního podniku odvolat, ačkoli ji o to žádali jak Praha sobě, tak i Piráti. Proč se TOP 09 tak křečovitě držela údajných pozdějších členů zločineckého gangu, není jasné. Strana by to měla vysvětlit. A také se zbavit postav, které ji s celou kauzou spojují. Primárně jde o Jiřího Fremra, který je zachycen na policejních odposleších. Pokud k tomu nedojde, může to přerůst v problém pro celou koalici Spolu vedenou ODS, která se chce v Praze vrátit k moci.