Ředitel České pošty Knap bude odvolán. STAN řeší i budoucnost Polčáka

Generální ředitel Roman Knap skončí.

Generální ředitel Roman Knap skončí. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ministr vnitra Vít Rakušan požaduje po europoslanci Stanislavu Polčákovi "vyvození politické odpovědnosti".
2
Fotogalerie

Ministr vnitra a šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan se dostal do krizové situace. Do pražské kauzy kolem zakázek dopravního podniku, kvůli které skončil ve vazbě náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), je více či méně namočeno více vlivných lidí. Kvůli kontaktům s dalším obviněným, podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, už oznámil rezignaci ministr školství Petr Gazdík. Rakušan kvůli kauze také odvolá šéfa České pošty Romana Knapa, řešit se má budoucnost europoslance Stanislava Polčáka. 

Rakušan podle svých slov uvažoval o odvolání Knapa již dříve s tím, že by odešel na podzim. Jeho rozhodování urychlila informace o setkání Knapa s Redlem, oznámil v České televizi. Schůzka se měla uskutečnit za předchozího ministra vnitra Jana Hamáčka.

„Já jsem dlouhodobě zamýšlel přijít se změnami v managementu České pošty. Příští týden budu mít schůzku s Romanem Knapem a měli bychom hledat termín a způsob jeho odchodu,“ uvedl Rakušan s tím, že Knapa chtěl původně odvolat až poté, co pošta získá novou poštovní licenci nebo dokončí některé strategické kroky. Na funkci chce vypsat výběrové řízení.

Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka si Redla na domluvenou obchodní schůzku s Knapem přivedl obchodní partner bez předchozího ohlášení. Knap přitom Redla nikdy před tím neviděl a ani jej neznal. „Na schůzce s ním nic nedomluvil, byl schůzce pouze přítomen na straně dlouholetého obchodního partnera České pošty. O historii pana Redla byl informován až po této schůzce, poté s ním již žádný kontakt neměl. Odvolání pana generálního ředitele je tedy čistě politickou záležitostí, z hlediska fungování České pošty nedává logiku. Pan ministr může být spokojen s tím, že na Českou poštu se nikdo ze skupiny pana Redla nedostal. A to díky generálnímu řediteli,“ uvedl Vitík.

S Redlem se setkával také Polčák, jeho setrvání v hnutí má rozhodnout podle Rakušana pražská buňka, do které europoslanec patří. Situaci bude řešit lídr pražské kandidátky STAN a náměstek primátora Petr Hlaváček. Rakušan se s Hlaváčkem shodl, že se hnutí musí odstřihnout od všech lidí spojených s obviněným podnikatelem.

„Nesmíme několika lidem, kteří přímo kradli, nebo byli naivní a nedocenili své kontakty, dovolit zkazit budoucnost a pověst hnutí,“ uvedl Rakušan. Starostové podle něj nyní „běží o svou budoucnost“. Gazdík podle Rakušana ukázal, že umí vyvodit odpovědnost. Ministr vnitra doplnil, že by „uvítal vyvození politické odpovědnosti“ i v případě Polčáka.

Europoslanec Polčák rezignoval v březnu na funkci místopředsedy Starostů kvůli informacím o své odměně za prosazení zákona o odškodnění pro obce za výbuch muničních skladů ve Vrběticích. Česká advokátní komora začátkem června dospěla k závěru, že zákon ani stavovské předpisy Polčák neporušil.