Jana Havligerová: Chce to čas a peníze

Michal hašek

Michal hašek Zdroj: Isifa

Galerie zájemců o prezidentský úřad, pro které je vstupenkou do závěrečného klání padesát tisíc podpisů, se utěšeně rozrůstá. Na povinnou hranici v posledních dnech dosáhl ekonom Vladimír Dlouhý, i lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová. Reálných kandidátů je tak osm. Zatímco někteří finišují, jiní odpadají. Přerušit kampaň musel sochař Emil Adamec, který by rád republiku přeměnil v konstituční monarchii. Došly mu peníze a onemocněl. Bez peněz holt do kampaně nelez.

První náměstek pražského primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) přijal jako svého poradce na poloviční úvazek Romana Jocha, bývalého poradce premiéra. Toho předseda vlády zapudil poté, co zveřejnil zdrcující kritiku prezidenta Klause. Hudeček zdůrazňuje, že si Jocha váží a s většinou jeho názorů se ztotožňuje.

Ten hoch, pardon, pan první náměstek, míří vysoko. Jen jestli si vybral správný odrazový můstek. Kritika sem, kritika tam, hlava státu je pro občany stále nejdůvěryhodnější politickou institucí, prezidentovi důvěřuje sedmdesát procent občanů. Zato Nečasův tým je na tom bídně, důvěra ve vládu a ministry aktuálně obnáší pouhých sedmnáct procent. Tak to tu fakt ještě nebylo.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek, který čelí kritice, že zastává desítky funkcí, neztrácí dobrou náladu. Jak tvrdí, člověk nemusí být superman, aby vše stíhal, jde jen o organizaci času. Času nazbyt opravdu nemá.
Patří k těm členům dolní komory parlamentu, kteří nejčastěji chybějí při hlasováních sněmovny.