Jana Havligerová: Když úřední šiml zařehtá

STEM/MARK: Nákup alkoholu po odeznění metanolové aféry

STEM/MARK: Nákup alkoholu po odeznění metanolové aféry

Nové osazenstvo Pražského hradu vyvolává potíže na všech stranách. Momentálně přidělalo vrásky na čele ministru zemědělství Petru Bendlovi. Prezidentova ochranná služba nechala policii vypsat výběrové řízení na koupi takzvaného Ramanova spektrometru. To je přístroj, který dokáže odhalit jed v alkoholu, a to dokonce i přes sklo neotevřené lahve.

Bendlovi, jak se zmínil v TV Barrandov, se to nezamlouvá. „Já bych si jenom přál, aby to nevyslalo do světa signál, že alkohol, který vyrábíme v Česku, je natolik nebezpečný, že se před ním musí chránit i náš prezident,“ řekl. Možná to byla nadsázka. Kdo si z nás dělá legraci, jestli Bendl, nebo hradní policie, ale není úplně jisté.

Jako vtip vypadá i zpráva, že nadcházející neděli se v katedrále svatého Víta bude konat bohoslužba za sdělovací prostředky. Ale není. Má to být připomínka šedesátého výročí vzniku Československé televize.

Ta mši, kterou má sloužit arcibiskup Dominik Duka, hodlá odvysílat v přímém přenosu. Diváky veřejnoprávní televize taková demonstrace vyváženosti jistě potěší, a zvlášť zajímavé bude, kdo se při akci nechá vidět. Ostatní média může hřát, že od května nad nimi bude pánbůh držet ruku.

Tatarský biftek je už zase na odstřel. Novela zákona o potravinách, kterou připravilo ministerstvo zemědělství, počítá s tím, že v restauracích bude platit zákaz podávání tepelně neupraveného masa se syrovými vejci. Rezort sice teď tvrdí, že zakázat prodej tataráku ani nechtěl, vyhráno ale není. Do jednání o novele se totiž zapojí rezort zdravotnictví. Při apetitu Leoše Hegra zakázat kdeco, to je z bláta do louže.