Jana Havligerová: Tak pravil Zeman

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Životní podmínky uprchlíků v Česku jsou podle prezidenta Miloše Zemana výrazně lepší než ty, v jakých žili ve své zemi, a je to naprosto dostačující. Tak určitě.

V českých věznicích, pardon, detenčních zařízeních, je nikdo nemučí. Každý musí uznat, že probouzení dětí k večernímu sčítání má k fyzickému týrání daleko. A propos děti – přece je nebudeme trhat od rodin, jen aby měly jiné než vězeňské zacházení. A že muslimové často dostávají vepřové maso? Co by za těch 242 korun na den, které jim stát strhává ze zabavených peněz, chtěli? Kritiku ať si ombudsmanka Šabatová nebo komisař Rady Evropy pro lidská práva Muižnieks strčí za klobouk.

Obdivuhodné je, že hlava státu s každým dalším veřejným vystoupením dokáže překonat sama sebe. Jak Zeman dokázal v debatě se zaměstnanci řeznictví Matula v Lechoticích. Islámští utečenci nebudou dodržovat naše zákony – „budou mít právo šaría, takže nevěrné ženy budou kamenovány, zlodějům se budou utínat ruce, přijdeme o krásu žen, protože budou zahaleny v burkách od hlavy po paty včetně obličeje.“ K tomu už fakt není co dodat.

Severočeskými městy se jako lavina šíří místní vyhlášky, které zakazují sezení na palisádách, schodištích, trávnících, ba i klandrech – prostě kdekoli mimo laviček. Namátkou takové zákazy platí v Rotavě, Duchcově či Mostě. V některých obcích sice jen v těch částech, kde žijí Romové, ale už si také zvykejte.

Ministerstvo vnitra považuje za naprosto legální, když se města nebo obce „rozhodnou řešit okruhy lidského chování, které podle místních podmínek místní společenstvo nehodlalo dále tolerovat“. Brzy nebudeme venčit na vodítku jen psy, ale vodit na procházku i děti.