Jana Havligerová: Vláda to má nahnuté

Bohuslav Sobotka na summitu Evropské rady

Bohuslav Sobotka na summitu Evropské rady Zdroj: CTK

Visegrádská skupina se při svých jednáních s EU emancipuje, kvitoval s uspokojením ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček. Podle něj se začíná chovat jako blok zemí, které mají uvnitř unie společné politické, geopolitické i ekonomické zájmy. Ano, bohužel. Nejznepokojivější jsou ty geopolitické.

Spokojenost se Sobotkovou vládou podle klesla na dosud nejnižší míru. Nejvíce Čechů je nespokojeno s lidmi ve vládě, a to 59 procent, spokojeno s nimi je pouze 31 procent.

Dotazovaní také negativně hodnotili komunikaci kabinetu, nespokojeno bylo 57 procent z nich. Ani činnost vlády jako celku nehodnotí lidé dobře. S její prací nebylo spokojeno 55 procent dotázaných. Teď má šéf ANO o důvod víc, proč volat po tom, aby se parlamentní volby konaly už v červnu 2017. I když i do června příštího roku je ještě dost daleko…

Nová ministerská vyhláška praví, že než se vodáci pustí do splouvání jezu, musí žádat o povolení jeho správce. Kdo povolení mít nebude, měl by přenášet lodi po souši. Za sjetí šlajsny bez povolení totiž hrozí pokuta ve výši až 200 tisíc korun. Proti novince se pochopitelně bouří vodácké kluby, kanoisté i podnikatelé. Ministerstvo dopravy spolu s rezortem zemědělství prý už vymýšlejí opravu. Ale stejně, úředník, který tohle vymyslel, by rozhodně měl dostat metál za blbost století.

Čtěte další zápisníky redaktorů E15: