Jana Havligerová: Všichni chtějí naše blaho

Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: E15

Umění žít, třetí kniha česko-japonského podnikatele Tomia Okamury, je dílo za všechny prachy. Nelze jinak než některé jeho myšlenky vypíchnout. Tak například se svěřil, že jedna ze zásadních věcí, kterou hodlá prosazovat v politice, je změna postavení soudců: zavedení jejich osobní, trestní a hmotné odpovědnosti.

A za to, že je stát v dluzích, by měl sedět každý ministr financí a platit do konce života jako mourovatý. Pobyt Okamury v Senátu bezesporu slibuje řadu návrhů jednoduchých a srozumitelných zákonů.

Nové zastupitelstvo v novém volebním období bude stát Pardubický kraj jen za první rok o 2,3 milionu korun víc než to předešlé. Bude víc radních, víc náměstků hejtmana, rozšíří se počet výborů. Důvod? Vítězná ČSSD bude vládnout společně se zemanovci a Koalicí pro Pardubický kraj. Tu tvoří lidovci, SNK ED a hnutí Nestraníci. Všichni se chtějí na plný úvazek angažovat pro blaho regionu. To dá přece rozum.

Nezávislý prezidentský kandidát Jan Fischer by podle vyjádření v jednom z poskytnutých rozhovorů rozhodně nepustil k vládě komunisty. „Když by mi osoba pověřená sestavením vlády přinesla návrh, který by znamenal vládnutí s KSČM, zkrátka a dobře bych jej neakceptoval,“ uvedl.

Populista Okamura aspiruje na titul politického skokana roku

Na otázku, jak by se zachoval v případě možného vzniku menšinové vlády s podporou KSČM, pro změnu v jiném rozhovoru odpověděl – „prezident musí především respektovat výsledek voleb“. Nevím jak vy, ale já v tom teď mám pěkný zmatek.