Jana Havligerová: Vzhůru k volbám

Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka

Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Premiér Sobotka sociální demokracii spíše ničí, prohlásil prezident Zeman v rozhovoru pro Deník. S tím, že ho „velmi, velmi bolí“ a je mu líto, když ČSSD „postupně klesá a ztrácí vliv“. Jasně, krajské volby se blíží. Že by příprava na lánský puč číslo dvě?

Na krajské volby šturmuje také ANO. Zvolilo osvědčenou obchodní taktiku: nač platit kampaň jen ze svého, když to jde i z eráru. Tak snížíme DPH u sudového piva z jedenadvaceti na deset procent. Že tím oblíbený mok nezlevní, zjistí lidi beztak až po volbách. A když tenhle tah vůbec nevyjde, tak my nic, to zatrhla Evropská unie.

Zdá se, že díky impulzu ministra Babiše se už možná rýsuje hlavní téma krajských voleb. Sociální demokraté na koaliční radu, kde se má pivní nápad ministra financí probírat, přijdou s jinou prioritou – snížením DPH na syrové maso, mléko, máslo nebo chleba. Tak to už mohou trumfnout jedině lidovci se svým evergreenem – nulovou sazbou na základní potraviny.

Ministryně Marksová hodlá živnostníkům poslat dopis, v němž vysvětlí, že pokud budou odvádět málo peněz na sociální pojištění, budou muset na stáří počítat jen s nízkými důchody. Snad by bylo praktičtější vzít to jedním vrzem a napsat: Milí spoluobčané, ať platíte hodně či málo, státní penze už brzo nebude stačit ani na vaše základní potřeby.

Čtěte další zápisníky redaktorů E15: