Jiří Tyleček: Akcie bojují o své vysoké úrovně

Akcie bojují o své vysoké úrovně

Akcie bojují o své vysoké úrovně Zdroj: profimedia.cz

Akcie bojují o své vysoké úrovně
2
Fotogalerie

A je to tady. O rostoucí volatilitě akciových titulů se spekulovalo už dlouhou dobu, nicméně dění na trzích v minulém týdnu mnohé překvapilo. Vysoké pohyby byly spojeny hlavně se zveřejňováním hospodářských výsledků, ale jako na houpačce byly také akcie společností bez nových fundamentů.

Technologický gigant Meta vymazal v minulém týdnu 232 miliard dolarů ze své tržní kapitalizace, což se ještě žádné společnosti během jediné seance nepovedlo. Naopak kapitalizace Amazonu vzrostla v pátek o 191,3 miliardy dolarů. Jednalo se o nejvyšší jednodenní vzestup hodnoty nějaké společnosti v historii.

Spousta technologických společností má za sebou velké otřesy a naprostá většina z nich se od počátku roku obchoduje v červených číslech. Investoři jsou nervózní z utahování měnové politiky, vysoké inflace, kvůli nejistému ekonomickému výhledu, geopolitickým rizikům – a veškerý tento boj se vede při stále vysokých valuacích akcií.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

Musí se také počítat s problémy v dodavatelsko-odběratelských řetězcích, kde stále bují neklid. Situace v této oblasti by se už měla zlepšovat nějakou dobu, ale tržní cena přepravy kontejnerů mezi Šanghají a Rotterdamem zatím klesla z říjnového historického rekordu jen o sedm procent. Pokles nákladů na přepravu se přitom řadí na čelo faktorů, které by měly postupně seslat inflaci zpět do blízkosti cílů centrálních bank.

Pokud vysoké ceny přetrvají, budou se čím dál více zakusovat do ziskových marží firem. Zvláště pak těch, jež nemají dostatečnou tržní sílu ke stanovení vyšších cen svých produktů či služeb.

Výsledková sezona v USA za čtvrté čtvrtletí 2021 je za svou polovinou a z dat je patrné, že ziskové marže už začaly klesat. Výhled růstu zisků je v tomto roce pouze mírný a P/E indexu S&P 500 se drží nad historickým průměrem. Pokud se však ziskové marže v průběhu roku nevydají opět vzhůru, budou si akcie své valuace jen těžce obhajovat.

Autor je analytik XTB