Komentář Josefa Pojsla: Pondělí byl krásný den, začala škola

Koronavirus v Česku: Školy znovu otevírají své brány i pro ty nejmenší žáky. Do lavic se vrací první stupeň základní školy (25.5.2020)

Koronavirus v Česku: Školy znovu otevírají své brány i pro ty nejmenší žáky. Do lavic se vrací první stupeň základní školy (25.5.2020) Zdroj: Blesk:Karel Kopáč

Koronavirus v Česku: Před znovuotevřením prvního stupně základní školy se museli všechny prostory dezinfikovat (21.5.2020)
Koronavirus v Česku: Školy znovu otevírají své brány i pro ty nejmenší žáky. Do lavic se vrací první stupeň základní školy (25.5.2020)
Koronavirus v Česku: Školy znovu otevírají své brány i pro ty nejmenší žáky. Do lavic se vrací první stupeň základní školy (25.5.2020)
Robert Plaga - ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR
5
Fotogalerie

V učebnách chybí klasické lavice. Místo nich jsou různé taburetky, polštáře, ale třeba i skákací míče. Výuka trvá maximálně pět hodin a přestávky jsou půlhodinové. Známky nejsou to nejdůležitější. Učitelé je používají málo a snaží se vést děti ke spolupráci a komunikaci. Školy nejsou posedlé soutěžením a žáci pracují ve skupinách na dílčích úkolech. Tak vypadá standardní školní den ve Finsku.

Je pondělí a škola začíná i u nás. Po více než dvou měsících on-line výuky tam vyráží část žáků prvního stupně. Krátce předtím dorazil z jedné školy email. Píše se v něm, že žák propadá. Už měsíc prý neodevzdal jakýsi důležitý referát. Z hudební výchovy. Stalo se tak v základní škole, která nese přídomek speciální a e-mail si nepřečetli rodiče, ale „tety“ v dětském domově. Možná měl e-mail sloužit jako povzbuzení pro onoho „nezbedníka“. Možná si někdo myslel, že „tety“ neměly čas sledovat ministra školství v TV. Ten totiž jen pár dnů předtím vyhlásil, že výchovy se hodnotit nebudou a letos kvůli Covid nikdo nepropadne.

Je pondělí a podle dostupných informací se na ministerstvu školství nic nezměnilo. Na postu ministra se od vzniku samostatné ČR dosud vystřídalo 17 lidí. Měli různé politické názory, byli to erudovaní a zkušení pedagogové i poučení laici. Jedno měli společné. Každý z nich si přivedl svůj tým odborníků, který připravil zcela novou koncepci a vytyčil nový vzdělávací směr. Během necelých tří dekád jsme se tak ve školách několikrát přesunuli od jedné zdi ke druhé a nazpátek.

Je pondělí a mnozí rodiče si oddechli, protože začíná škola. Třeba si zatím nevšimli, že tady v Česku existují propastné rozdíly ve kvalitě výuky. A to nejen mezi školami, ale i ve srovnání jednotlivých krajů. Závěry různých institucí, které se kvalitou vzdělávání zabývají, jsou více než jednoznačné. Když má prostě někdo smůlu a narodí se třeba v Ústeckém nebo Karlovarském kraji, tak budou v průměru jeho školní výsledky o 20 procent horší než u stejně nadaného žáka v hlavním městě. Jako by tu vedle sebe paralelně existovaly dva světy. V prvním se píše jedenadvacáté století. V tom druhém začíná letopočet buď číslem 18, nebo 19. Asi jak kdy.

Je pondělí 25. května 2020. Prostě krásný den – začíná škola.