Komentář Martina Čabana: Dárek pro prezidenta

Miloš Zeman a Andrej Babiš

Miloš Zeman a Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Ve čtvrtek večer se toho na české politické scéně hodně vyjasnilo. Vlastně skoro všechno až na jednu drobnost – další vývoj.

Jasné je, že vláda s většinovou podporou ve sněmovně hned tak nebude. Nečekaně náhlý krach jednání mezi hnutím ANO a sociálními demokraty uzavřel cestu k dosud nejpravděpodobnější variantě vládnutí. Žádná další varianta v tuto chvíli vidět není.

Sociální demokraty je třeba ocenit za to, že do jednání s Andrejem Babišem jako jediná tradiční demokratická síla vstoupili. A také za to, že i přes silný tlak 40milionové díry ve stranické pokladně a desítek nezaměstnaných straníků dokázali z jednání cuknout ve chvíli, kdy bylo zřejmé, že podmínky jejich účasti v kabinetu nebudou přijatelné.

Díky této anabázi dnes zcela jasně a oficiálně víme, že pro Andreje Babiše je kontrola nad ministerstvem vnitra větší hodnotou než vláda s většinovou podporou a demokratickým krytím. To je velmi užitečná informace – mnozí to sice tušili, ale díky ČSSD to teď najisto víme.

V takové situaci je ovšem zcela jasné, že Babiš žádnou jinou demokratickou stranu nepřesvědčí ani o tom, aby s ním do jednání vstoupila. Protože vládnout pod trestně stíhaným premiérem a mít kontrolu nad ministerstvem vnitra je ohromný hazard bez jistého výsledku. Ale vládnout pod trestně stíhaným premiérem, který sám kontroluje ministerstvo vnitra, je jistojistá politická sebevražda. Do toho nikdo soudný nepůjde.

Babiš ovšem touto svou tvrdohlavostí předal všechny karty pro budoucí politickou hru zpátky do rukou prezidenta Miloše Zemana. Ten si několik dalších hvězdných chvil nepochybně rád užije. Navíc může mít na Babiše celkem pifku kvůli vyhoštěným ruským zpravodajcům a vydání Jevgenije Nikulina do USA. Možná ani sám Zeman nečekal, že se mu příležitost pro drsnější či mírnější pomstu otevře takhle brzy.

Co se bude dít, není jasné. Předčasné volby jsou běh na dlouhou trať, protože 120 hlasů ve sněmovně pro ně v tuto chvíli není, a prezident, i kdyby je náhodou přestal odmítat, je může vyhlásit až po neúspěšném třetím pokusu o vládu.  A to za sebou ještě nemáme ani druhý.

Ještě nějaký čas se tedy bude určitě hrát s kartami, které jsou na stole teď. Z těch je v tuto chvíli patrné jen to, že bez hnutí ANO žádnou rozumnou vládu sestavit nejde. A s hnutím ANO, které trvá na premiéru Babišovi, také ne.