Komentář Dušana Šrámka: Státní zástupci jsou horší než Babiš

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Zdroj: ČTK

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman
Premiér v demisi Andrej Babiš
Premiér v demisi Andrej Babiš
Michal Murín, šéf GIBS.
Michal Murín, šéf GIBS.
6
Fotogalerie

Andrej Babiš opět ukázal, že v tažení za definitivním ovládnutím bezpečnostních složek státu se nezastaví před ničím. Jeho apetit se nyní zaměřil na ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína. Nemělo by se ovšem zapomínat na výpomoc, kterou Babišovi v tažení proti šéfovi GIBS poskytují státní zastupitelství.

To se týká především nařčení, že Murín nespolupracoval při odhalování úniku informací z policejního šetření. V době policejní reorganizace začali olomoučtí žalobci prošetřovat možné protiprávní jednání tehdejšího náměstka policejního prezidenta Zdeňka Laubeho. Murín tuto informaci někde zaslechl, a proto sám upozornil na možný únik informací. Při výslechu ale nebyl schopen identifikovat osobu, od níž informaci slyšel. Olomoučtí žalobci z toho bez dalších indicií vysoustružili obvinění, že Murín ve skutečnosti někoho kryje.

S tímto nepodloženým obviněním poslali tehdejšímu premiérovi Sobotkovi podnět k zahájení kárného řízení. Jak už mezitím vysvětlil Sobotka v médiích, po vyslechnutí Murína vyhodnotil podnět jako nesmyslný. Až dnes, zřejmě na popud státních zástupců, vytáhl Babiš tuto záležitost z rukávu, protože se mu náramně hodí v úsilí o likvidaci šéfa GIBS, kterého nemá pod kontrolou.

Kauza také mimoděk ukazuje pokřivené vnímání reality a trestněprávních postupů v podání státních zastupitelství, především obou vrchních. Místo aby se zaměřila na evidentní původce masivních úniků ve svých řadách, šmejdí státní zástupci po hospodských drbech a konstruují své paranoidní představy o protistátních spiknutích.

Také elaborát, který pro Babiše a sněmovní bezpečnostní výbor narychlo spíchl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, je pouhým cárem papíru popisujícím více dojmy než fakta, bez jediného příkladu, bez jediné statistiky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!