Komentář Viktora Zeisela: Ekonomika zdravá, růst HDP pomalý

Vývojové centrum Doosan Škoda Power

Vývojové centrum Doosan Škoda Power Zdroj: Anna Vacková, E15

Úterní statistika ukázala, že hrubý domácí produkt v Česku ve druhé polovině roku rostl velmi pomalu. Zvlášť překvapivé bylo zjištění, že ani v posledním čtvrtletí ekonomická dynamika nezrychlila. Podle měsíčních dat se totiž velmi dobře dařilo průmyslu, stavebnictví se začalo znovu nadechovat po výrazných propadech ze začátku roku. Slabší růst sice zaznamenal růst tržeb ve službách, nicméně ani ten nemůže vysvětlit růst HDP pouze o 0,2 procenta.

Dobré údaje měsíčních indikátorů z reálné ekonomiky navíc podporují i takzvané měkké indikátory. Jedná se o šetření ve firmách, kdy se zjišťuje, jestli firma má nové zakázky, nabírá nové zaměstnance či investuje do svého rozvoje. I zde je patrné zlepšování ekonomické situace podniků. Spotřebitelská důvěra se dokonce pohybuje na svých historických maximech. Daří se navíc i sousedním ekonomikám včetně Německa. Všechny podle předběžných údajů v posledním čtvrtletí zrychlily a rostly tak rychleji než české hospodářství.

Vše tedy napovídá tomu, že fundamenty domácí ekonomiky zůstávají zdravé. Slabší růst HDP z druhé poloviny roku pravděpodobně představuje pouze krátkodobé zpomalení. Podle našeho odhadu by i růst HDP na začátku letošního roku měl zrychlit a minimálně vyrovnat dynamiku sousedních zemí. Lidem se daří stále lépe a to by mělo být vidět i na jejich spotřebě. Vláda snad konečně rozjede tolik potřebnou výstavbu infrastruktury, což pomůže nejenom zvýšit produkci letos, ale vytvoří i podmínky pro silnější dlouhodobý růst.