Za zpomalení růstu můžou nízké investice, tvrdí analytici

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Peníze, koruny
Peníze, koruny
3
Fotogalerie

Za zpomalením růstu české ekonomiky v roce 2016 stála především nižší investiční aktivita. Růst naopak táhla chuť spotřebitelů utrácet, shodli se analytici oslovení ČTK. Růst ekonomiky loni podle dnes zveřejněného předběžného odhadu Českého statistického činil 2,3 procenta proti předloňským 4,6 procenta. V letošním roce ekonomové čekají podobný růst jako loni, případně mírně vyšší.

"Česká ekonomika se do konce loňského roku nevzpamatovala z letní slabosti a její tempo růstu ve čtvrtém kvartálu citelně zaostalo za očekáváními. Celoroční růst tak skončil o desetinu procentního bodu hůře, než se čekalo," komentoval čísla analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Z dosud zveřejněných informací podle něj vyplývá, že slabostí trpěla především investiční aktivita, přestože byla ve srovnávacím období konce roku 2015 již za cyklickým vrcholem.

"Mírnější tempo v roce 2016 bylo zapříčiněno jak vysokou srovnávací základnou z roku 2015, tak i slabšími investicemi," souhlasila analytička Raiffeisenbank Monika Junicke. Naopak chuť tuzemských spotřebitelů utrácet zůstává spolu s vývozem do zahraničí tahounem české ekonomiky. Spotřebu domácností podpořil růst mezd a platů i nízká nezaměstnanost, dodala.

Analytik Komerční banky Viktor Zeisel předpokládá, že za negativním překvapením do velké míry stála též nižší tvorba zásob. Jestli se tato domněnka potvrdí, tak to pro českou ekonomiku neznamená tak špatnou zprávu. Vývoj zásob totiž nesvědčí o zhoršujícím se stavu české ekonomiky. Předstihové indikátory průzkumu důvěry mapované statistickým úřadem stále ukazují na velmi dobrou výkonnost ekonomiky, podotkl.

Celkový růst o 2,3 procenta je podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové v kontextu mimořádně dobrého roku 2015 slušný výsledek. Nerovnoměrné čerpání fondů EU v jednotlivých letech totiž výsledky hospodářství rozkolísává a ztěžuje posouzení reálného výkonu ekonomiky. Růst HDP v posledním čtvrtletí zklamal, nicméně slabá data z průmyslu a maloobchodu zpomalení signalizovala s předstihem. Podnikatelé jsou v očekávání blížícího se ukončení kurzového závazku centrální banky opatrnější, spotřebitelé začínají vnímat vyšší inflaci, upozornila.

Předběžný údaj o výkonu HDP za závěrečné čtvrtletí 2016 hlásí slabší růst, než co očekával finanční trh a Česká národní banka, nicméně na její úvahy o konci kurzového závazku by to podle analytika Generali Investments Radomíra Jáče nemělo mít vliv. Data o HDP za závěrečné čtvrtletí by neměla být vnímána coby signál o zpomalení růstu české ekonomiky. Jak vnější, tak domácí faktory hovoří pro scénář zrychlení tempa růstu HDP v průběhu letošního roku, poznamenal.

Analytik ČSOB Petr Dufek očekává, že výsledky české ekonomiky v letošním roce budou velmi podobné těm loňským. Kritickým faktorem zůstává, zda začnou opět růst investice a samozřejmě i rychlost, s jakou porostou mzdy. Jsou to dva faktory, které spolu úzce souvisí. Podle průzkumů mezi firmami je chuť investovat zejména do strojního vybavení vysoká, avšak stále větším problémem se stává nedostatek vhodných pracovníků. Od veřejných investic si toho zatím příliš neslibuje. "V letošním roce česká ekonomika poroste přibližně o 2,4 procenta," odhadl.