Martin Čaban: Oslavy s rozumem

Pietní akt k výročí ukončení druhé světové války

Pietní akt k výročí ukončení druhé světové války Zdroj: ctk

Sedmdesáté výročí konce druhé světové války a osvobození Československa od nacismu si jistě zaslouží oslavu. Ještě více než v případě jiných oslav je však u této připomínky zapotřebí apelovat na rozum. Ten totiž jako by se ztrácel v šumu informační války, která se odehrává i na českém území.

Geopolitika samozřejmě má tendenci psát a přepisovat dějiny, ale měli bychom se přinejmenším snažit jí tuto práci neusnadňovat. Mnohé nepokryté snahy bagatelizovat podíl Rudé armády na porážce nacismu a osvobození Československa jsou stejně trapné jako výplody čilé kremelské propagandy.

Je to v podstatě jednoduché. Kdokoli se snaží vykládat dějinné události jako něco jednoduchého, vměstnatelného do prostých škatulek černé a bílé, dobra a zla, lže. Z hlouposti, z nenávisti, v něčím zájmu, to je fuk. Dějiny jsou proklatě složitá disciplína a druhá světová válka sice semkla velkou část světa proti společnému nacistickému nepříteli, ale zároveň byla obřím rejdištěm mocenských a velmocenských zájmů.

Nicméně sovětští vojáci, kteří po tisících umírali při posouvání východní fronty až k plzeňské demarkační čáře, věděli o těchto zájmech stejně málo jako jejich američtí kolegové činící totéž s frontou západní. Těm i oněm náleží úcta a vděk, které by neměla zmenšit žádná sebevíce zavrženíhodná aktivita Vladimira Putina. Těm i oněm patří toto výročí. Že si jej současní politici chtějí ukrást pro sebe a pro své současné zájmy, je nehezké, ale normální. Není potřeba tomu podléhat.