Od rodinných domů k miliardovému byznysu. Čtěte profil největšího bytového developera Kunovského

Dušan Kunovský

Dušan Kunovský Zdroj: Michael Tomeš E15

Dušan Kunovský
Dušan Kunovský
Dušan Kunovský
Dušan Kunovský
Dušan Kunovský
18
Fotogalerie

Největší stavitel bytů Central Group oznamuje jednu pozemkovou akvizici za druhou. Nejvíce je v poslední době vidět na pražském Žižkově. Tam mu již patří téměř celá Olšanská ulice. Světem šéfa společnosti Dušana Kunovského ale nejsou jen nemovitosti. 

Kunovský je vystudovaný právník, studoval v Praze a na Cambridgeské univerzitě. Po krátkém působení v advokátní kanceláři ale hledal z jeho pohledu zajímavější obor. Začal tedy s omezenými možnostmi podnikat v realitách. Nebylo to náhodou, stavebnictví má v jeho rodině tradici.

Central Group založil v roce 1994. Od té doby se firma hodně změnila, původní malý tým o několika lidech se rozšířil. Z firmy se stala společnost s miliardovou hodnotou. Začínala stavbou rodinných domů, hlavně v Praze. Pozdější pokusy o expanzi mimo hlavní město nebo mimo Českou republiku se ukázaly jako nevýhodné.

Sázka na metropoli se vyplatila. Společnost se dostala do čele developerských žebříčků a zajistila si největší zásobník parcel pro budopucí výstavbu. Kunovský přestál i daňovou kauzu bývalého ředitele Central Group Aleše Novotného.

V roce 2008 skupina oznámila, že do Central Group vstupuje švýcarská společnost Global Property Capital. Za desetinu firmy měla tehdy zaplatit v přepočtu miliardu korun. Švýcarský společnost ale zanedlouho skončila v likvidaci. Kunovský následně získal podíl zpět a stal se opět stoprocentním vlastníkem.

Velké projekty firmy se v současnosti nachází v hned několika městských částech. Central Group staví byty na Nákladovém nádraží Žižkov, na Olšanské ulici roste komplex nazvaný Rezidence Garden Towers.

Sousední ikonická budova telekomu je rovněž ve vlastnictví Kunovského firmy. "V případě shody na dalším rozvoji tu skutečně může vzniknout nová ikonická stavba nového Žižkova," řekl Kunovský.Nejnovější žižkovskou akvizicí je komplex kancelářských budov na Olšanské, který dříve vlastnila PSN.

 Central Group loni prodal téměr 1250 bytů za 5 miliard korun. "Máme nakoupené parcely zhruba pro dvacet tisíc bytů," uvedl Kunovský.

Kunovský podnikal i v odvětví, které je realitám velmi vzdálené. Mezi lety 2008 a 2010 vlastnil soutěž krásy Miss ČR.

Ve volném čase se Kunovský věnuje cestování. Několikrát navštívil Himaláje, dobyl i Severní pól. Na cesty pravidelně bere i vedení své společnosti. Baví se i řízením Porsche Carrera.

Jeho jméno se objevilo i ve zprávách z automobilového sportu, když se v roce 2010 se zúčastnil Rallye Dakar. Nevedl si vůbec špatně, ve své kategorii obsazoval přední místa, přestože byl dakarský nováček. Ze závodu ho tehdy vyřadila banální závada elektroinstalace.