Nákladové nádraží Žižkov zaplní byty. Central Group odkryl podobu projektu za miliardy

Parková čtvrť od developera Central Group, která vznikne v severní části Nákladového Nádraží Žižkov. Vizualizace části od architektonického studia v Central Group.

Parková čtvrť od developera Central Group, která vznikne v severní části Nákladového Nádraží Žižkov. Vizualizace části od architektonického studia v Central Group. Zdroj: Central Group

Parková čtvrť od developera Central Group, která vznikne v severní části Nákladového Nádraží Žižkov. Vizualizace části od architektonického studia Aulík Fišer Architekti.
Parková čtvrť od developera Central Group, která vznikne v severní části Nákladového Nádraží Žižkov. Vizualizace části od architektonického studia ADNS.
Parková čtvrť od developera Central Group, která vznikne v severní části Nákladového Nádraží Žižkov. Vizualizace části od architektonického studia v Central Group.
Parková čtvrť od developera Central Group, která vznikne v severní části Nákladového Nádraží Žižkov. Vizualizace části od architektonického studia jakub Cigler Architekti.
Parková čtvrť od developera Central Group, která vznikne v severní části Nákladového Nádraží Žižkov.
26
Fotogalerie

Miliardář Dušan Kunovský a jeho developerská společnost Central Group představili bližší podobu zástavby severní části Nákladového nádraží Žižkov. V projektu nazvaném Parková čtvrť tam vznikne až 2600 bytů za devět miliard korun.

Vnější podobu nové čtvrti dá sedm architektonických studií. Vnitřek všech budov navrhla projektantská kancelář Jakub Cigler Architekti.

„Naším cílem bylo zachovat pevně daný logický urbanismus, jednotící linii a funkční vnitřní uspořádání bytových domů od jediného autora, ale zároveň zajistit různorodou moderní architekturu,“ uvedl Kunovský.

Jednotlivá studia přes léto návrhy propracují a v září by mohla být známá konečná podoba čtvrti. Už teď je ale jisté, že ani jeden z bloků se nebude opakovat a originální bude i každá věž.

„Výsledek vzešlý z tohoto přístupu ke tvorbě území je natolik zajímavý, že jsme se po dohodě s architektem Ciglerem a primátorkou Krnáčovou rozhodli projekt přihlásit do soutěže o prestižní světové ocenění MIPIM Awards, jako ukázkový příklad revitalizace brownfieldu,“ dodal šéf Central Group. Zmíněné ocenění je v architektuře obdobou filmového Oscara.

Opuštěný prostor bývalého nádraží hodlá Central Group začít zaplňovat novostavba nejpozději v roce 2020.

Na rozdíl od sousední jižní části lokality, kde plánuje zástavbu Sekyra Group, nepotřebuje Central Group měnit územní plán ani řešit stavební uzávěru či památkovou ochranu starých objektů.

Žižkov se stal jedním ze strategických pilířů byznysu Dušana Kunovského. Letos tam firma na Olšanské ulici zkolaudovala velký bytový komplex Residence Garden Towers. Hned vedle developer nedávno od telekomunikační společnosti CETIN koupil budovu bývalého „Telekomu“, která zahrnuje i známou věž. Central Group v současnosti řeší, zda a čím stavbu nahradí.